FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: OBILJEŽAVANJE 110. GODIŠNJICE OSNIVANJA HRVATSKE BRATSKE ZAJEDNICE

ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanaderistaknuo je trajno opredjeljenje Hrvatske za demokraciju, slobodutržišta i dobre odnose sa Sjedinjenim Državama u jučerašnjem govoru nasveučilištu Duquesne, zaključujući tako i dane u kojima se u zapadnojPennsylvaniji svečano obilježila 110. godišnjica osnivanja Hrvatskebratske zajednice (HBZ) čije je sjedište u Monroevilleu, pišePittsburgh Post Gazette u utorak.
ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader istaknuo je trajno opredjeljenje Hrvatske za demokraciju, slobodu tržišta i dobre odnose sa Sjedinjenim Državama u jučerašnjem govoru na sveučilištu Duquesne, zaključujući tako i dane u kojima se u zapadnoj Pennsylvaniji svečano obilježila 110. godišnjica osnivanja Hrvatske bratske zajednice (HBZ) čije je sjedište u Monroevilleu, piše Pittsburgh Post Gazette u utorak.

Ivo Sanader, veliki broj visokih hrvatskih dužnosnika i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, posjetili su Pittsburgh kako bi se zahvalili Hrvatskoj bratskoj zajednici na njenoj potpori Hrvatskoj i hrvatskim useljenicima, piše list i navodi kako u Pennsylvaniji živi 50.000 Amerikanaca hrvatskog porijekla te da HBZ u Sjevernoj Americi ima oko 80.000 članova.

Hrvatska je neovisnost ostvarila 1991. godine, "a demokraciju još kasnije", nastavlja list i dodaje kako je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, koji je umro 1999. godine, bio vladar "u stilu jugoslavenskih komunističkih diktatora".

"Sanader, koji je prošle godine izabran za predsjednika vlade, član je stranke koju je osnovao Tuđman ali mu OESS priznaje zasluge što je tu stranku očistio od krajnjih desničara koje se povezuje s korupcijom i ratnim zločinima", piše list te dodaje kako je "Hrvatska kandidat za članstvo i u NATO-u i Europskoj uniji te bi mogla postati članica obje organizacije do 2007. godine, a kako bi ispunila uvjete za to Hrvatska preustrojava svoje oružane snage i mijenja svoje gospodarstvo nekada vođeno u sovjetskom stilu u gospodarstvo slobodnog tržišta".

Rektor sveučilišta Duquesne Charles Dougherty Sanaderu je predao priznanje za njegov rad na promicanju demokracije i boljih odnosa SAD-a i Hrvatske, navodi se između ostaloga u članku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙