FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VELEPOSLANIK JURICA PREDAO VJERODAJNICE PREDSJEDNIKU BUSHU

WASHINGTON,15. rujna(Hina) - Novi hrvatski veleposlanik u SjedinjenimDržavama Neven Jurica predao je u srijedu vjerodajnice američkompredsjedniku Georgeu W. Bushu rekavši pri tom kako očekuje daljnirazvitak prijateljskih i partnerskih odnosa između Hrvatske i SAD-a.
WASHINGTON,15. rujna(Hina) - Novi hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Neven Jurica predao je u srijedu vjerodajnice američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu rekavši pri tom kako očekuje daljni razvitak prijateljskih i partnerskih odnosa između Hrvatske i SAD-a.

Napominjući da je Hrvatska pouzdani član antiterorističke koalicije koju predvode SAD, Jurica je kazao kako se Sjedinjene Države mogu pouzdati da će "Hrvatska partnerski pružiti primjeren i puni angažman u globalnoj borbi protiv terorizma".

"Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader već je iskazao punu otvorenost i spremnost za usku suradnju sa SAD-om u pružanju pomoći prijelaznoj vladi u Iraku kao i proširenju hrvatskog angažmana u Afganistanu", stoji u govoru koji je Jurica izgovorio u Bijeloj kući predajući vjerodajnice predsjedniku Bushu, a koji je Hini u Washingtonu dostavljen u pisanom obliku.

Jurica je istaknuo važnost širenja NATO-a na jugoistočnu Europu za sigurnosti i stabilnosti u regiji i rekao da je politika otvorenih vrata članstvu u NATO-u poticaj Hrvatskoj za provedbu potrebnih reformi.

Napomenuo je značaj suradnje u okviru Američko-jadranske povelje koja okuplja Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju, a njezin potpisnik su i SAD.

"Želimo biti član NATO-a i očekujemo, kao i do sada potporu SAD-a", rekao je Jurica, te istaknuo da je hrvatska Vlada u punoj mjeri otvorena povratku svih njezinih građana u Hrvatsku, pravu na povrat njihove imovine te suradnji s Haškim sudom.

Govoreći o gospodarskim odnosima Hrvatske i SAD-a Jurica je rekao da je u prošloj godini robna razmjena između dviju zemalja iznosila 550 milijuna dolara te dodao kako bi Hrvatska željela još jaču ekonomsku suradnju, posebice jačanje američkih investicija.

Veleposlanik Jurica je također kazao da 2 milijuna Amerikanaca hrvatskog podrijetla predano rade na jačanju veza između Hrvatske i SAD-a te da su oni još jedan zalog prijateljstva i partnerstva dviju država.

Novi hrvatski veleposlanik je predsjedniku Bushu prenio izraze "poštovanja i prijateljstva" hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙