FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: STAR TRIBUNE O MIKŠIĆEVOJ KANDIDATURI ZA PREDSJEDNIKA HRVATSKE

ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - "Mladić dolazi u Sjedinjene Državegotovo bez centa, ne govori engleski, no teško radi, postiže uspjehveći i no što je sanjao i jednog se dana natječe za mjestopredsjednika - Hrvatske", piše Star Tribune iz Minneapolisa u članku okandidaturi hrvatskog iseljenika u SAD-u Borisa Mikšića napredsjedničkim izborima u Hrvatskoj.
ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - "Mladić dolazi u Sjedinjene Države gotovo bez centa, ne govori engleski, no teško radi, postiže uspjeh veći i no što je sanjao i jednog se dana natječe za mjesto predsjednika - Hrvatske", piše Star Tribune iz Minneapolisa u članku o kandidaturi hrvatskog iseljenika u SAD-u Borisa Mikšića na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.

"Mikšić, uspješni poslovni čovjek iz Minnesote i prijatelj pokojnog guvernera Minnesote Rudyija Perpicha, prošlog se tjedna vratio u rodnu Hrvatsku kako bi počeo svoju kampanju da preuzme vodstvo te balkanske zemlje u razvoju", piše Star Tribune.

Po posljednjim istraživanjima javnog mišljenja u Hrvatskoj hrvatski predsjednik Stjepan Mesić najpopularniji je političar u zemlji, piše list navodeći kako se Mesiću u zasluge pripisuje to što je ispunio obećanja o smanjivanju predsjedničkih ovlasti, ispitivanju nezakonitih radnji prethodne vlasti i što je politički i gospodarski pripremio put za pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji 2007. i NATO-u kasnije. "Mesić je predao optužene hrvatske generale sudu za ratne zločine u Haagu i prekinuo potporu zemlje hrvatskim ultranacionalistima u Bosni", dodaje list.

"Mikšić, koji ima i hrvatsko i državljanstvo SAD-a, je rekao da će imati mnoge iste ciljeve, no vjeruje da Hrvatska mora prekinuti krug lijevo-desne politike čelnika vezanih uz stare stranke i tradicije. 'Mi trebamo nova lica, nove ideje', rekao je Mikšić. 'Trebamo neovisne mislioce koji su uspjeli u životu i dokazali se u poslovima ili znanosti'", stoji u članku.

List napominje da se Mikšić, koji je i počasni konzul Hrvatske u Minnesoti, kandidirao na prošlim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj te da je dobio samo 2 posto glasova ali i da se natjecao kao nepoznati neovisni kandidat između 40 kandidata od kojih je većina imala potporu stranaka. Mikšić ističe kako je od ljudi u Hrvatskoj dobio samo pozitivne reakcije, piše list.

Star Tribune prenosi i ocjenu Zbigniewa Bochniarza, direktora centra za države u tranziciji pri Humphrey institutu, kako ne bi unaprijed otpisao kandidature poput Mikšićeve jer su, kako kaže, postojali presedani u Litvi i Latviji gdje su naturalizirani Amerikanci po povratku u domovinu postigli visoke položaje u državi. Društva takvih novih demokracija izrazito su otvorena prema tim ljudima, ističe Bochniarz za list. Bochniarz je porijeklom Poljak, no posjećivao je Hrvatsku, proučavao njenu politiku i govori hrvatski, napominje se u članku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙