FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: OBRAZLOŽENJE ODLUKE VIJEĆA O ČERMAKU I MARKAČU

DEN HAAG/ZAGREB,15. rujna(Hina) - Ponavljanje argumenata iz prvogzahtjeva, odsustvo novih okolnosti i dvosmislen stav tužiteljstva,glavni su razlozi koje je raspravno vijeće Haškog suda navelo uobrazloženju odluke o odbijanju zahtjeva za privremeno puštanje izpritvora hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača.
DEN HAAG/ZAGREB,15. rujna(Hina) - Ponavljanje argumenata iz prvog zahtjeva, odsustvo novih okolnosti i dvosmislen stav tužiteljstva, glavni su razlozi koje je raspravno vijeće Haškog suda navelo u obrazloženju odluke o odbijanju zahtjeva za privremeno puštanje iz pritvora hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača.

U obrazloženju odluke, koju je ICTY objavio u srijedu, sudsko vijeće navodi da su branitelji Čermaka i Markača ponovili gotovo sve argumente iz svog prvog zahtjeva, od 12. ožujka 2004., za koje je vijeće tada utvrdilo da ne opravdavaju privremeno oslobađanje optuženih.

"Bitno repetitivni karakter sadašnjeg zahtjeva obrane i prilično dvosmislen stav tužiteljstva u odgovoru na taj zahtjev", vijeće navodi među razlozima koji su ga naveli da po drugi puta odbije zahtjev za oslobađanje dvojice generala.

U odluci se ističe i činjenica da hrvatska Vlada još nije osigurala predaju generala Ante Gotovine kojeg se tereti po istim inkriminacijama kao i Čermaka i Markača.

Ocjenjeno je da su jedini novi elementi u zahtjevu što su dvojica optuženih u međuvremenu dala intervjue tužiteljstvu, te što su predsjednik ICTY-a Theodor Meron i glavna tužiteljica Carla del Ponte izvijestili Vijeće sigurnosti UN o "značajnom napretku" u suradnji Hrvatske s ICTY-em.

Kod prvog zahtjeva tužiteljstvo se odlučno protivilo, ukazujući na ozbiljnost optužbi protiv njih, nedovoljnu suradnju Vlade RH, posebno neuspjeh da se izruči generala Antu Gotovinu, te snagu dokaza protiv optuženih kao i mogućnost da utječu na svjedoke zbog svog visokog i utjecajnog položaja u hrvatskom društvu, podsjeća se u odluci.

Vijeću nije pokazano na temelju čega se tužiteljstvo sada prilično dvosmisleno izražava da se ne protivi privremenom oslobađanju dvojice optuženih ali ni ga ne zagovara. Ništa ne govori da su se nabrojene stvari na koje se tužiteljstvo prije oslanjalo sada promjenile osim spomenuta dva elementa, ocijenilo je vijeće.

Optužbe protiv njih su jednako ozbiljne. Iako je primjetno ohrabrujuće poboljšanje u razini suradnje Hrvatske, do toga je došlo nedavno i ICTY će tek s vremenom razviti veće povjerenje. Unatoč tom poboljšanju general Gotovina još nije uhićen, ističe se u odluci.

Odgovor tužiteljstva na zahtjev obrane vijeće ocjenjuje "nezadovoljavajućim". Tužiteljstvo u zaključku kaže "da se ne protivi" zahtjevu, ali drugdje u odgovoru navodi da jednako tako "niti ne zagovara oslobađanje", ističe se.

Vijeće u odluci ukazuje na protuslovnost u odgovoru tužiteljstva koje je konstatiralo da su dvojica optuženih dala intervju te, u svjetlu svoje politike prema privremenom oslobađanju, ocijenilo kako više nema razloga za njihovo zadržavanje u pritvoru, no istodobno je izrazilo razumijevanje za razloge koje je vijeće navelo kada je prvi puta odbilo zahtjev.

Čermak i Markač optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja navodno počinjeno nad srpskim civilima tijekom i nakon operacije Oluja 1995. na širem području Knina. ICTY-u su se dragovoljno predali 11. ožujka ove godine, a idućeg dana izjasnili su se da nisu krivi po svim točkama optužnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙