FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"KNJIGA MEDITERANA" - NOVE KNJIGE

SPLIT, 28. rujna 2004. (Hina) - U sklopu 16. "Tjedna knjigemediteranske tematike - Knjige Mediterana" predstavljene su, međuostalim, i dvije knjige akademika Mirka Tomasovića "Pjesme o Lauri" i "Zvonjelice ljuvene: novi prepjevi".
SPLIT, 28. rujna 2004. (Hina) - U sklopu 16. "Tjedna knjige mediteranske tematike - Knjige Mediterana" predstavljene su, među ostalim, i dvije knjige akademika Mirka Tomasovića "Pjesme o Lauri" i "Zvonjelice ljuvene: novi prepjevi".

Prva je knjiga antologijski izbor iz Kanconijera, a podijeljena je na pjesme nastale za života gospođe Laure, te nakon njezine smrti. "Kanconijer je knjiga žive, nepresušne poezije koja se oduprla modama i mijenama književnih razdoblja i razdoblja i ukusa" - istaknuto je u predgovoru knjige, u izdanju zagrebačkog Konzora, koju je predstavila Natka Badurina.

"Zvonjelice ljuvene: novi prepjevi" knjiga je o brojnim petrarkistima koji su bili nadahnuti stihovima Francesca Petrarce u izdanju Društva hrvatskih književnika. U tom izdanju, kako je kazala Ljiljana Avirović, ističe se kako je petrarkizam najraširenjiji i najdugotrajniji zapadnoeuropski pjesnički pokret, te da su mnogi umjetnici, više ili manje, uspješno kopirali Petrarcu, a među njima je bio i određeni broj žena.

Predstavljene su i dvije nove knjige sestre Marije od Presvetog srca - klarise Anke Petričević, objavljene u biblioteci asketsko-mističkih djela "Symposion" samostana svete Klare u Splitu. To su knjige "Estera" i "Srce svemira i svijeta", o kojima su govorili dr. Nedjeljko Mihanović i fra Josip Marcelić.

Nakon slavne svete udovice Judite, još je jedna biblijska žena opjevana u hrvatskom pjesništvu. Klarisa Anka Petričević u spjevu "Estera" iščitava noviju povijest vlastitoga hrvatskog naroda u Domovinskom ratu pjevajući o perzijskoj kraljici Esteri, Ahasverovoj ženi, koja je spasila židovski narod od pokolja. U knjizi "Srce svemira i svijeta" njezini su ogledi i meditacije podijeljeni u tri dijela - o Božjoj ljubavi, o Srcu Isusovu, te o odnosu čovjeka prema Bogu.

Predstavljena je i "Bibliografija hrvatskih prijevoda Francesca Petrarce", u izdanju Konzora, te godišnjak "Comunicare letterature lingue, sv. 4 /2004.", u izdanju bolonjske izdavačke kuće Il Mulino.

"Knjiga Mediterana" počela je jučer u Splitu i okupila je više od 100 sudionika iz šest zemalja. U sklopu nje održavaju se i dva međunarodna znanstvena skupa, o Petrarci, koji je počeo jučer, te o hrvatskoj književnosti 30-ih godina prošlog stoljeća, koji počinje 30. rujna i traje do zatvaranja Tjedna knjige mediteranske tematike, 2. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙