FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Željka Holjevca "Brinjsko-lički ustanak 1746."

ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Samoborski nakladnik Meridijanipredstavio je danas u Matici hrvatskoj u Zagrebu knjigu ŽeljkaHoljevca "Brinjsko-lički ustanak 1746. godine".
ZAGREB, 22. rujna 2004. (Hina) - Samoborski nakladnik Meridijani predstavio je danas u Matici hrvatskoj u Zagrebu knjigu Željka Holjevca "Brinjsko-lički ustanak 1746. godine".

O knjizi su govorili u ime nakladnika Petra Somek, povjesničar Ivan Jurišić, zemljopisac Tomislav Jelić i dekan Prorodoslovno-matematičkog fakulteta Dragutin Feletar.

Jelić je govorio o smještaju brinjskoga područja i njegovu pučanstvu koje u zadnjih stotinjak godina uglavnom emigriralo s tog prostora.

U popisu iz 1857. brinjsko područje imalo je više od 15 tisuća stanovnika i bilo je jedno od najgušće naseljenih dijelova teritorija Habsburške Monarhije, istaknuo je Jelić i dodao kako je 2001. popisano svega četiri tisuće stanovnika.

Holjevac je za pisanje svoje knjige koristio suvremenu arhivsku građu u našim i stranim pismohranama, istaknuo je Jurišić i dodao kako je autor uspio rekonstruirati početak, razvoj i kraj ustanka.

Osim novih podataka o pobuni ličkih Krajišnika sredinom 18. stoljeća autor obrađuje mikropovijest po uzoru na suvremene svjetske povjesničare, istaknuo je Fletar.

Knjiga "Brinjsko-lički ustanak 1746." (159 str.) u četiri poglavlja obrađuje Brinje i brinjski kraj, Vojnu krajinu i krajiške bune u Karlovačkom generalatu, preustroj Karlovačkoga generalata i ustanak iz 1746.

U dodatku knjige obrađuje podrijetlo i značenje riječi "porkulab", književno stvaralaštvo Mateše Kuhačevića dok u prilogu donosi njegovo književno djelo "Utiha nevoljnih".

Na kraju knjige objavljeni su sažetci na engleskom i njemačkom jeziku, uporabljeni izvori i literatura, kazalo mjesta i osoba i popis ilustracija.

Željko Holjevac (1973.) radi na Institutu "Ivo Pilar". Istražuje arhivsku građu u Grazu, Beču, Željeznom i Budimpešti. Objavio je knjigu "Gospić u Vojnoj krajini".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙