FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Knjiga Mediterana od 27. rujna do 2. listopada

SPLIT, 21. rujna 2004. (Hina) - Ovogodišnji 16. Tjedan knjigemediteranske tematike - "Knjiga Mediterana", održat će se u Splitu od27. rujna do 2. listopada.
SPLIT, 21. rujna 2004. (Hina) - Ovogodišnji 16. Tjedan knjige mediteranske tematike - "Knjiga Mediterana", održat će se u Splitu od 27. rujna do 2. listopada.

U radu dvaju znanstvenih skupova, posvećenih Petrarci i hrvatskoj književnosti 30-ih godina 20. stoljeća, sudjelovat će 60-ak domaćih i inozemnih stručnjaka i književnika, a bit će predstavljeno 7 novih knjiga i 2 kataloga, najavili su danas na konferenciji za novinare organizatori iz splitskog Književnog kruga.

Pokrovitelji su manifestacije premijer Ivo Sanader i Hrvatski odbor za UNESCO.

Događanja počinju, zapravo, već u petak, 24. rujna, otvaranjem izložbe "Petrarca i petrarkizam u hrvatskoj književnosti", na kojoj njezin priređivač Mirko Tomasović, u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice, daje prikaz Petrarcinih djela ili djela o tom humanističkom pjesniku izdanih od 15. do 21. stoljeća, naglasio je akademik Nenad Cambi.

Na sam dan otvaranja počinje istoimeni međunarodni znanstveni simpozij posvećen Petrarci, na kojemu će istaknuti stručnjaci govoriti o važnosti te ključne osobe humanizma i renesanse književnosti za hrvatsku književnost, rekao je Bratislav Lučin. Taj je trodnevni skup jedan od najvećih koji se održavaju diljem Europe i svijeta u povodu 700 godina Petrarcina rođenja i 630. obljetnice njegove smrti, a u njegovu radu, uz domaće, sudjeluje 38 stručnjaka iz Italije, Mađarske, Njemačke, Španjolske i Kanade.

Na znanstvenom skupu Komparativna povijest hrvatske književnosti s temom hrvatska književnost 30-ih godina 20. stoljeća sudjeluje 26 stručnjaka, od kojih šest iz inozemstva. Tijekom tog osmog skupa o hrvatskoj književnosti u sklopu Knjige Mediterana bit će predstavljeno sedmo izdanje zbornika radova s prošlogodišnjeg skupa, najavio je akademik Cambi, te važna knjiga o Tomi Arhiđakonu, s radovima sa skupa održanog 2000. godine, čime je, prema Cambijevim riječima, ta tema zaokružena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙