FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVAČKA I ČEŠKA ODBACUJU INICIJATIVU SARKOZY-JA

BRATISLAVA, 7. rujna 2004. (Hina/AFP) - Slovačka i češka vlada odbacilesu prijedlog francuskog ministra gospodarstva Nicolasa Sarkozy-ja oukidanju pomoći iz europskih strukturalnih fondova novim članicamaUnije čiji su porezi niži od europskog prosjeka.
BRATISLAVA, 7. rujna 2004. (Hina/AFP) - Slovačka i češka vlada odbacile su prijedlog francuskog ministra gospodarstva Nicolasa Sarkozy-ja o ukidanju pomoći iz europskih strukturalnih fondova novim članicama Unije čiji su porezi niži od europskog prosjeka.

Sarkozy je kazao kako planira predložiti da se novim članicama EU-a s nižim poreznim stopama od prosječnih zabrani primanje pomoći iz strukturalnih fondova, ističući ako su dovoljno bogate da imaju niže poreze onda ne bi trebale tražiti sredstva od starih članica.

Reagirajući na taj prijedlog, slovački ministar financija Ivan Miklos kazao da se njegova zemlja protivi tome. Dodao je da su porezne kompenzacije poticaj gospodarskim reformama koje zahtijevaju jačanje konkurentnosti EU-a. Slovačka je od ove godine uvela jedinstvenu poreznu stopu od 19 posto u sklopu radikalnih gospodarskih reformi.

"Čini se da Sarkozy želi naći način kažnjavanja zemalja koje uspješno provode nužne reforme, pogodne za cijelu EU", stoji u njegovu priopćenju. Miklos je istaknuo i da takva inicijativa nema podloge u postojećoj EU legislativi.

Slovački ministar gospodarstva Pavol Ruslo također se obrušio na taj prijedlog. "Umjesto da provode reforme koje zahtijevaju političku hrabrost, francuski čelnici počinju se miješati bez ikakvih osnova u unutarnje stvari drugih država", rekao je. "Ta inicijativa je nonsens i rezultat je čistog populizma francuskih političara".

Glasnogovornik češkog ministra financija Marek Zelman najavio je da će ministar financija Bohuslav Sobotka izraziti svoje protivljenje toj inicijativi tijekom neslužbenog sastanka europskih ministara gospodarstva i financija u petak. "Ministar će zasigurno izraziti svoje protivljenje. Odgovornost za fiskalne politike u potpunosti leži na svakoj članici EU-a", izjavio je Zelman.

Niže porezne stope u nekoliko zemalja koje su se 1. svibnja priključile EU vruća su tema u Europi. Njemački kancelar Gerhard Schroeder i francuski predsjednik Jacques Chirac u svibnju su obećali da će zajedno raditi na usklađivanju poreznih stopa u nastojanju da spriječe ono što smatraju fiskalnim dumping stopama novih članica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙