FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - gospodarstvo - za utorak, 28. rujna

ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 28. rujna
ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 28. rujna

ZAGREB - Predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Europske komisije dat će izjave za medije nakon godišnjeg sastanka o Povelji Europske unije o malom gospodarstvu. Prezentacija ispunjenog upitnika za 2004. o stanju u malom gospodarstvu u Hrvatskoj, preporuke i ciljevi za daljnji razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj osnovne su tema dvodnevnih razgovora hrvatskih predstavnika s predstavnicima Europske komisije o EU Povelji o malom gospodarstvu. Ispunjavanje upitnika traži Europske komisija kako bi kontrolirala napredak zemalja u pojedinim načelima Povelje, koju su članice EU-a donijele 2000. godine. Riječ je o dokumentu čijih 10 načela vlade zemalja članica EU-a, zemalja kandidata i zemalja koje su potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, trebaju ugrađivati u mjere gospodarske politike za razvoj malog gospodarstva. Hrvatska je prvi put ispunila upitnik 2003. Izjave će dati državna tajnica za poduzetništvo Tatjana Kesić - Šapić i Edward Tersmette iz Glavne uprave za poduzetništvo Europske komisije (12,15 sati, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Avenija Vukovara 78).

ZAGREB - Hrvatsko-švedski konzorcij naziva "Treća sreća", kojeg čine devet hrvatskih kompanija/partnera i švedski telekom operater Tele2, na konferenciji za novinare obrazložit će ponudu tvrtke Tele2 d.o.o. za dodjelu koncesije u mobilnoj telefoniji. Ta je tvrtka Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije jedina dostavila ponudu za koncesiju druge generacije mobilne telefonije, čime bi, ako Vijeće agencije prihvati njihovu ponudu, mogla postati trećim operaterom mobilne telefonije u Hrvatskoj. Hrvatske tvrtke u konzorciju sa švedskim Tele2 su Dalekovod, Jamnica, FIMA Holding, Croatia osiguranje, Nexe grupa, Konstruktor-inženjering, Lura, Institut građevinarstva Hrvatske te Privredna banka Zagreb (11 sati, Hotel The Regent Esplanade Zagreb, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (HTZ) izvijestit će o tijeku ovogodišnje turističke sezone i aktualnom stanju na tržištima te naznačiti polazne odrednice programa rada HTZ-a za 2005. godinu. Također će predložiti način praćenja fizičkog obujma turističkog prometa za iduću godinu. Hrvatska je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježila 4 posto veći broj turističkih dolazaka u odnosu na 2003. i jedan posto više noćenja. Za 2005. očekuje se povećanje fizičkog obujma turističkog prometa od 2 posto te financijski rast od tri do pet posto. (10,00 sati, HTZ, Iblerov trg 10).

ZAGREB - "Gospodarske integracije u poljoprivrednom sektoru", naziv je jednodnevnog seminara koji će se, u okviru projekta EU CARDS 2002, održati u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Konzultant u tom projektu Jos Haynes predstavit će dokument "Utjecaj zajedničke poljoprivredne politike na hrvatsku poljoprivredu - posljednja reforma zajedničke poljoprivredne politike" (9,30 sati, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Avenija Vukovar 78, staklena dvorana, 2. kat).

ZAGREB - U Hrvatskoj gospodarskoj komori održat će se Hrvatsko - malezijski poslovni forum u sklopu posjeta gospodarskog izaslanstvo malezijske pokrajine Sabah Hrvatskoj. Na skupu će svoje ponude i mogućnosti predstaviti 20-ak hrvatskih i malezijskih tvrtki. Istodobno bit će potpisan Sporazum o suradnji između Hrvatske gospodarske komore, Federacije proizvođača Sabaha te tamošnje trgovinske komore (10,00 sati, HGK, Rooseveltov trg 2, Vijećnica).

ZAGREB - GISDATA Grupa, skupina vodećih geoinformatičkih (GIS) tvrtki u srednjoj i jugoistočnoj Europi, organizira tradicionalni 7. GISDATA dan. Predviđa se da će skup okupiti više od 400 stručnjaka korisnika GISDATA-inih rješenja, a u središtu interesa po očekivanjima organizatora bit će GIS rješenja poslovnog i vladina sektora te sektora prirodnih resursa (9,00 sati, Hotel Sheraton, Kneza Borne 2).

ZAGREB - U distributivnoj trgovini u Hrvatskoj u drugom tromjesečju ove godine poslovni subjekti (pravne osobe i obrtnici) ostvarili su ukupno 53,5 milijardi kuna prometa, od čega pravne osobe 50,4 milijardi kuna ili 94,2 posto, a obrtnici 3,1 milijardi kuna ili 5,8 posto. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, na kraju drugog tromjesečja pravne osobe imale su 23.233 prodavaonice/servisa, a obrtnici 22.655, što je ukupno 45.888 prodavaonica/servisa. Ukupni broj zaposlenih koji rade u distributivnoj trgovini iznosi 211.181, od čega 166.653 u pravnim subjektima i 44.528 u obrtu.

ZAGREB - Industrijska proizvodnja u Zagrebu u kolovozu ove godine smanjena je 13,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je prema kolovozu lani porasla 1,9 posto, objavio je Gradski zavod za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša. U prvih osam mjeseci ove godine prema istom prošlogodišnjem razdoblju u Zagrebu je zabilježen je rast industrijske proizvodnje od 2,5 posto. Broj zaposlenih u zagrebačkoj industriji u prvih osam mjeseci ove godine bio je manji za 1,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je istodobno proizvodnost rada povećana za 4 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel. 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙