FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ZAVRŠEN TEČAJ GLOBE U DICMU

ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - U Osnovnoj školi Ante Starčević uDicmu završen je trodnevni tečaj znanstvenog programa "Globe" zadobrobit okoliša u organizaciji hrvatskog Zavoda za školstvo, bilježiGlas Amerike.
ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - U Osnovnoj školi Ante Starčević u Dicmu završen je trodnevni tečaj znanstvenog programa "Globe" za dobrobit okoliša u organizaciji hrvatskog Zavoda za školstvo, bilježi Glas Amerike.

Zamisao o pokretanju programa "Globe" rođena je prije 10 godina, na Dan planete Zemlje, u SAD-u, a 2002. g. glavni nositelj programa postala je američka agencija za istraživanje svemira NASA, podsjeća postaja.

Na tečaju u Dicmu sudjelovalo je 55 učitelja, profesora prirode, kemije, biologije i razredne nastave a nazočni su bili i aktivisti za zaštitu prirode, ističe VOA, dodajući da je programom "Globe" trenutno u Hrvatskoj obuhvaćeno više od 130 škola.

Tečaj za profesore u Dicmu obuhvatio je i terenski rad, poput istraživanja biljnog pokrova, tla i vodenih tokova u slivu Cetine te istraživanja na području meteorologije, navodi postaja.

Djelatnica Državnog hidrometeorološkog zavoda Janja Milković vodi u okviru programa tečaj meteorologije i meteoroloških mjerenja, koji bi trebao obučiti profesore i nastavnike kako da izvode pojedina mjerenja iz područja meteorologije, šumarstva, vegetacije i da to znanje prenesu djeci, bilježi VOA.

Sve škole uključene u program "Globe" trebaju biti povezane Internetom sa centrom u SAD-u i uobičajena je praksa da se nakon mjerenja podaci unose u računalo, a potom se rade grube provjere te kada se utvrdi da su podaci i logični, pohranjuju se u bazi u Americi, tumači Milković.

Ravnatelj Osnovne škole Ante Starčevića iz Dicma Boris Bošković kaže za VOA-u da su uvjeti da bi se jedna hrvatska škola uključila u program priključak na Internet, educiranost bar jednog nastavnika za Globe voditelja, a važno je i prikupiti mjernu opremu, prenosi VOA.

"Događa se da učenik oji se pet do šest godina bavi prikupljanjem Globe podataka jednostavno dosegne razinu znanstvenika. Znači, time dobiva učenik, škola koja postupno prikuplja opremu i mjesto u kojem se mjerenja izvode a razvija se i ekološka svijest", zaključuje u razgovoru za postaju ravnatelj OŠ Ante Starčevića iz Dicma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙