FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: U MOSTARU IZLOŽBA UMJETNIKA BIH, SCG-A i HRVATSKE

ZAGREB, 27. rujna 2004. (Hina) - "Susjedstva na daljinu – novapribližavanja" geslo je izložbe umjetnika iz Bosne i Hercegovine,Srbije i Crne Gore i Hrvatske koja će biti u ponedjeljak otvorena uMostaru u okviru projekta "Kretanje u trokutu", objavljuje Radioslobodna Europa.
ZAGREB, 27. rujna 2004. (Hina) - "Susjedstva na daljinu – nova približavanja" geslo je izložbe umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i Hrvatske koja će biti u ponedjeljak otvorena u Mostaru u okviru projekta "Kretanje u trokutu", objavljuje Radio slobodna Europa.

Projekt "Kretanje u trokutu" predstavlja "suradnju kulturnih aktivista u zemljopisno osjetljivom trokutu BiH, Hrvatske i Crne Gore", objašnjava za postaju direktorica podgoričkog Nansen dijalog centra Svjetlana Racanović.

Tri grada, Podgorica, Mostar i Osijek povezani su "Nansen dijalog projektom" kojeg donira norveško ministarstvo vanjskih poslova, a na području bivše Jugoslavije djeluje devet centara koji su "organizirani i konstituirani tako da promoviraju, afirmiraju i primjenjuju dijalog kao operativni model na kojem se temelje odnosi u osobnoj, ali i na široj društvenoj razini", objašnjava Racanović koja naglašava da je posebno važno što je riječ o područjima nekada žestokih sukoba gdje nedostaje kulture dijaloga.

"Područja susjedne Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske su, zbog ratova devedesetih, postala područja otvorenog i fatalnog sukoba, zadnje fronte mržnje, područja gdje se nasilje nagomilalo i prelilo preko svih granica i mjera. Mirom je potpisan i propisan mirni suživot, ali za njega bih prije rekla, kako sam i navela u glavnom konceptu, a oko kojeg smo nekako zarotirali sve te priče, umjetnike, putovanja, da je u pitanju kontrolirana ili kultivirana netrpeljivost, zaziranje i neugoda", kaže Racanović za RFE.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙