FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: BIH, HRVATSKA I SCG MORAJU BITI PARTNERI U VOJNO-SIGURNOSNIM PITANJIMA

ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Ekonomski aspekt nesumnjivo upućujeBiH i susjedne zemlje da razmotre mogućnosti demilitarizacije regije,konstatira sarajevsko "Oslobođenje" u osvrtu na trodnevnu sarajevskukonferenciju u organizaciji Regionalne mreže za prigovor savjesti ujugoistočnoj Europi.
ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Ekonomski aspekt nesumnjivo upućuje BiH i susjedne zemlje da razmotre mogućnosti demilitarizacije regije, konstatira sarajevsko "Oslobođenje" u osvrtu na trodnevnu sarajevsku konferenciju u organizaciji Regionalne mreže za prigovor savjesti u jugoistočnoj Europi.

Zbog nedostatka financijskih sredstava, rezervnih dijelova i goriva u vojsci značajan dio tehničkih sredstava oružanih snaga zemalja regije često nije u operativnoj upotrebi, konstatira list, dodajući da upravo ekonomski aspekt tog problema zasigurno najviše ukazuje na mogućnost pa i nužnost demilitarizacije.

Politički je pak aspekt moguće demilitarizacije daleko konfuzniji, "naravno, ovisi o tome tko ga ističe i s kojim ciljem", dodaje "Oslobođenje, uz napomenu da je "svakome jasno da je demilitarizacija u BiH vrlo malo vjerojatna ako tim procesom ne budu obuhvaćene i susjedne zemlje - Republika Hrvatska i Srbija i Crna Gora".

Pri procjenjivanju mogućnosti za demilitarizaciju ipak bi trebao biti presudan sigurnosno-politički aspekt, naglašava sarajevski list, ocjenjujući da se "u sadašnjim okolnostima ne može reći da ovim zemljama, osim možda od međunarodnog terorizma, prijeti opasnost izvana, iz njihova susjedstva".

Prijetnja teritorijalnom integritetu i suverenitetu ne bi trebala postojati zbog odnosa s NATO-om, podsjeća "Oslobođenje", dodajući ipak da će zapadni vojni savez očekivati od zemalja u regiji da mu stave na raspolaganje svoje oružane snage i vojnike a o financijskim (ne)mogućnostima ovisit će hoće li ih one biti u stanju ponuditi.

Čini se, dakle, da će oružane snage i dalje biti potrebne, ali u vidu manjih i bolje opremljenih postrojbi, koje će si ove zemlje moći priuštiti, zaključuje "Oslobođenje", uz napomenu da je partnerstvo na vojnosigurnosnom planu jedina prilika da regija bude prihvaćena kao ravnopravan dio međunarodnih integracija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙