FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: U SRBIJI PUNO MANJE HRVATSKIH UMJETNINA

SUBOTICA, 22. rujna 2004. (Hina) - Savjetnik u srbijanskom Zavodu zazaštitu spomenika kulture Marko Omčikus u izjavi novosadskom"Građanskom listu" od srijede odbacio je navode hrvatskog ministarstvakulture da se u Srbiji nalazi 18.500 umjetnina iz Hrvatske.
SUBOTICA, 22. rujna 2004. (Hina) - Savjetnik u srbijanskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture Marko Omčikus u izjavi novosadskom "Građanskom listu" od srijede odbacio je navode hrvatskog ministarstva kulture da se u Srbiji nalazi 18.500 umjetnina iz Hrvatske.

Omčikus, koji je za vrijeme rata u Hrvatskoj bio tajnik kriznog stožera Ministarstva kulture, rekao je da je sve što je službeno odneseno iz Hrvatske od kulturnih dobara također i vraćeno i da "nema govora o 18.500 predmeta u Srbiji".

"O tolikom broju se ne može govoriti, niti on može biti realno utemeljen", navodi za "Građanski list"

Omčikus, i dodaje da u Srbiji ima oko 1.500 crkvenih predmeta iz Hrvatske, čija će restitucija zavisiti ne samo od Hrvatske, već i od Srpske pravoslavne crkve, kao i od povratka Srba u Hrvatsku.

Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić zatražio je početkom tjedna da Srbija i Crna Gora napokon imenuje novog glavnog pregovarača s hrvatskom stranom o povratu kipova s ernestinovačkog područja, nakon što je prethodni razriješen prije godinu dana, istaknuvši da Hrvatska čeka pregovore ne samo o ernestinovačkim kipovima, nego i ostalu evidentiranu građu koja je na području SCG-a. Pomoćnica ministra kulture Branke Šulc precizirala je se na području susjedne države nalazi još 8500 komada muzejske građe te oko 10.000 komada crkvene baštine.

Ukoliko se pak dokaže da su navodi hrvatskog ministra točni, istaknuo je Omčikus, predmeti će biti vraćeni kao i u slučaju vukovarske zbirke.

"Međutim, to se rješava na diplomatskoj i političkoj razini. To se tehnički gledano može uraditi vrlo brzo, pitanje je samo volje", zaključuje savjetnik u srbijanskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture Marko Omčikus.

"Glas javnosti" podsjeća da se oko 20 umjetničkih djela iz Galerije "Petar Smajić" u Ernestinovu nalazi u Banji Junaković pored Apatina.

"Ukoliko se utvrdi kome pripadaju - Galeriji u Ernestinovu ili nekoj drugoj, nemamo ništa protiv da se vrate pravom vlasniku", ističe dr. Milan Glumac ravnatelj Doma zdravlja u Apatinu, u čijem sastavu je i Banja Junaković.

Riječ je o skulpturama izrađenim od drveta koje su postavljene na ulazu i u parku ispred Banje, a nekoliko ih je u medicinskom dijelu objekta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙