FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"PRIVLAČICA" PREDSTAVILA PROJEKTE I PLANOVE

VINKOVCI, 27. rujna 2004.(Hina) - Književna i znanstvena priredba "DaniJosipa i Ivana Kozarca" održat će se od 14. do 16. listopada, najavioje na današnjoj konferenciji za novinare Martin Grgurovac, direktorSlavonske naklade (SN) "Privlačice" u Vinkovcima, jednog odutemeljitelja "Dana".
VINKOVCI, 27. rujna 2004.(Hina) - Književna i znanstvena priredba "Dani Josipa i Ivana Kozarca" održat će se od 14. do 16. listopada, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare Martin Grgurovac, direktor Slavonske naklade (SN) "Privlačice" u Vinkovcima, jednog od utemeljitelja "Dana".

Deseti, jubilarni "Dani Josipa i Ivana Kozarca" počet će polaganjem vijenaca na grobove te dvojice hrvatskih književnika koji su obilježili hrvatsku književnost s prijelaza iz XIX. u XX. stoljeće.

Josip Kozarac (1858.-1906.) najpoznatiji je po romanima "Mrtvi kapitali i "Među svjetlom i tminom" te pripovijestima "Slavonska šuma" i "Tena", a Ivan Kozarac (1885.-1910.) po romanu "Đuka Begović".

Znanstveni skup, koji se tradicionalno održava u sklopu "Dana Josipa i Ivana Kozarca", ove je godine posvećen slavonskom pučkom kalendaru "Kuchniku" Stjepana Jerkovića i Slavoniji njegova vremena.

Književna i znanstvena večer "Živi kapitali", kao središnji događaj, okupit će, po riječima Martina Grgurovca, deset književnih klasika iz cijele Hrvatske, među kojima će biti i Zlatko Tomičić, Miroslav Slavko Mađer, Stjepan Čuić, Božidar Petrač, Sead Begović, Ante Stamać, dr. Katica Čorkalo-Jemrić i više književnih znanstvenika. "Žive kapitale" popratit će i svečano uručenje nagrada "Dana Josipa i Ivana Kozarca".

Nagrada za životno djelo dodijeljena je književnoj znanstvenici dr. Katici Čorkalo-Jemrić, dobitnici nagrade za najbolju knjigu godine i povelje uspješnosti za najbolju knjigu godine mladih autora iz Slavonije znat će se uoči početka "Dana", rekao je Grgurovac.

Govoreći o nakladničkim planovima "Privlačice", najavio je pokretanje biblioteke "100 hrvatskih pjesnika" urednika akademika Ante Stamaća, a u pripremi je antologija slavonskog humora XX. stoljeća "Zgode i nezgode naroda slavonskog", najljepše pjesme hrvatskog pjesništva XX. stoljeća "Vječne pjesme Hrvatske" u izboru Miroslava Slavka Mađera, knjiga aforizama Zvonimira Baloga "100% ćemo biti tropa kada nas pod svoje uzme Europa" i druge.

U nakladi "Privlačice" u pripremi je i izdavanje novih monografija u boji "Vukovarsko-srijemska županija" i "Brodsko-posavska županija".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙