FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene dvije Ivšićeve i jedna de Sadeova knjiga

ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - Francuski institut večeras je usvojim prostorijama u Zagrebu skupno predstavio knjige "Poemes" i"Tanke" Radovana Ivšića i "Filozofija u budoaru" Donatiena AlphonseaFrancoisa marquisa de Sadea.
ZAGREB, 21. rujna 2004. (Hina) - Francuski institut večeras je u svojim prostorijama u Zagrebu skupno predstavio knjige "Poemes" i "Tanke" Radovana Ivšića i "Filozofija u budoaru" Donatiena Alphonsea Francoisa marquisa de Sadea.

O Ivšićevoj poeziji govorio je publicist Marko Grčić, a o de Sadeu Žarko Paić i autorica predgovora hrvatskog izdanja Annie Le Brun.

Radovan Ivšić (1921.), pjesnik, dramatičar, potkraj 1954. odlazi u Pariz, gdje živi i danas. Sudjelovao u nadrealističkom pokretu.

Jasno je zašto je Ivšić bio zabranjen u Pavelićevoj državi, istaknuo je Grčić i dodao kako je to obrazložio još 1944. Vinko Nikolić pojmom "izopačene književnosti" u svojoj studiji "Nacionalni zadatci književnosti". Međutim, dodao je Grčić, nije jasno zašto je Ivšić bio zabranjen i u Titovoj državi.

Tanka je japanska lirska forma s 31 slogom u pet redaka, objasnio je Grčić nazočnom mnoštvu u dvorani, dodavši kako je riječ o pet slogova u prvom i trećem, a sedam u ostalim retcima.

Knjigu "Tanke" Radovana Ivšića iz 1954. u reprintu je objavila zagrebačka naklada Ceres, a francuski nakladnik Gallimard objavio je knjigu "Poemes".

Žarko Paić je izrazio bojazan da je prijevod de Sadeove "Filozofije u budoaru" u nas pomalo zakasnio. De Sade je, kako poručuje Paić, "zapadnu kulturu oslobodio od robovanja religiji i ideologiji".

Autorica predgovora Annie Le Brun napomenula je kako nije znala da će Paić govoriti o de Sadeovoj knjizi, dodavši kako nije slučajno večerašnje zajedničko predstavljanje Ivšića i de Sadea.

"Poruka 'Filozofije u budoaru' skandalozna je stoga što se ondje u tančine izlaže ono što nam se pokušava skriti, naime da je sloboda opasna upravo zato što nikad nije apstraktna", rekla je Brun i dodala kako to znači da "nema bestjelesnih ideja te da ima previše tijela bez ideja.

"Filozofija u budoaru" objavljena je 1795. U njoj se erotično-didaktičnim ključem provodi tjelesni i intelektualni odgoj mlade Eugenije. U knjizi je objavljen de Sadeov proglas Francuzima da se odreknu vjere, moralnih zasada i svih seksulanih ograda ako žele biti republikanci.

Nakladnik DAF objavio je hrvatski prijevod de Sadeove knjige "Filozofija u budoaru".

Francuski pisac Donatien Alphonse Francois marquis de Sade (1740.-1814.) objavio je više knjiga, a među njima i "Justine ili nedaće kreposti" koja je 1971. objavljena i u hrvatskom prijevodu. Umro je u duševnoj bolnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙