FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena prva knjiga izabranih djela Zlatka Tomičića "Pjesme"

ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Nakladnik Ogranak Matice hrvatske izVinkovaca danas je u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebupredstavio prvi svezak izabranih djela Zlatka Tomičića "Pjesme".
ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Nakladnik Ogranak Matice hrvatske iz Vinkovaca danas je u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu predstavio prvi svezak izabranih djela Zlatka Tomičića "Pjesme".

O Tomičićevoj poetici govorili su akademik Ante Stamać i priređivačica knjige izabranih pjesama Hrvojka Mihanović-Salopek.

Tomičić je analitik koji svekoliku povijest svijeta pretvara u poetski jezik, istaknuo je Stamać i dodao kako ustaljeni akademski i sveučilišni modeli nepotrebno priječe recepciju poezije kao što se to dogodilo i samom Zlatku Tomičiću.

U suvremenom hrvatskom pjesništvu Tomičić je jedan od najizrazitijih pjesnika tragalaca, napomenula je Mihanović Salopek i dodala kako je konstanta dosadašnje Tomičićeve poezije težnja za polifonijskim modelom doživljavanja svijeta.

U knjigu "Izabrana djela I. Pjesme" (251 str.) Hrvojka Mihanović-Salopek uvrstila je izbor pjesama iz Tomičićevih zbirki "Vode pod ledinom", "Četvrtoga ne razumijem", "Dosegnuti ja", "Budni faun, balada uspravnog čovjeka", "Revolucionarni kalendar", "Bogumilsko groblje", "Zir", "Hrvatsko more", "Traženje bivstva", "Vražje oko", "Zemlja banova", "Prsten Dioklecijanov", "Sunčeva djevica", "Hrvatska, ljubavi moja", "Život", "Leonardov san", "Povratak u postojbinu duha", "Zemlja obećana", "Božanski soneti" i još pet do sada neobjavljenih pjesama.

Velik je samo onaj pisac koji je utjecao na sudbinu svoga naroda, istaknuo je Tomičić i dodao kako u tu skupinu po njegovoj prosudbi spadaju Tin Ujević, Vladimir Nazor i Miroslav Krleža.

Tomičićeve stihove govorili su glumci Suzana Nikolić i Vanja Drach.

Zlatko Tomičić (1930.) je književnik, novinar i urednik časopisa. Napisao je više knjiga, a među njima i 'duhovnu autobiografiju' "Tajanstvena ruža".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙