FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LOKALNI IZBORI U SJEVERNOM PORAJNJU VESTFALIJI

BERLIN, 26. rujna 2004. (Hina) - U najbrojnijoj njemačkoj saveznojzemlji Sjevernom Porajnju - Vestfaliji (Nordrhein-Westfalen) unedjelju su počeli lokalni izbori na kojima više od 14 milijuna biračabira predstavnike za općinska i gradska vijeća.
BERLIN, 26. rujna 2004. (Hina) - U najbrojnijoj njemačkoj saveznoj zemlji Sjevernom Porajnju - Vestfaliji (Nordrhein-Westfalen) u nedjelju su počeli lokalni izbori na kojima više od 14 milijuna birača bira predstavnike za općinska i gradska vijeća.

Današnji izbori slove kao važan test za izbore za lokalni parlament u ovoj saveznoj pokrajini sljedeće godine od kojih uvelike ovisi i politička sudbina sadašnje koalicijske vlade Gerharda Schroedera.

Na posljednjim općinskim izborima prije pet godina Kršćansko demokratska unija (CDU) je po prvi put nakon Drugog svjetskog rata osvojila veći broj glasova nego Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD). Ukoliko na općinskim i izborima za pokrajinski parlament u Sjevernom Porajnju i Vestfaliji koja slovi kao najvažnija socijaldemokratska utvrda, SPD ponovno pretrpi težak poraz, rad vlade Gerharda Schroedera bi zbog odnosa u gornjem domu parlamenta Bundesratu, koji zastupa interese saveznih pokrajina, bio blokiran.

S druge strane ukoliko na današnjim izborima CDU izgubi glasove to bi potvrdilo stagnaciju popularnosti demokršćana te mogući uzlet vladajućeg SPD-a. Slabi uspjeh CDU-a bi također mogao ponovno pokrenuti diskusiju oko vodstva stranke te pitanja demokršćanskog kandidata za kancelara na parlamentarnim izborima za dvije godine.

Odlučujući čimbenik u raspoloženju birača bi i na današnjim izborima mogle biti socijalne reforme vlade Gerharda Schroedera. One međutim , kako se procjenjuje, s obzirom da socijalne napetosti neće u tolikoj mjeri utjecati na raspoloženje birača kao na prošlotjednim izborima u istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Saska i Brandenburg. Također se sa zanimanjem očekuju rezultati desno radikalnih stranaka koje su na izborima u istočnoj Njemačkoj prošle nedjelje postigle neočekivane uspjehe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙