FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKE CRKVE ZABRINUTE ZBOG USPJEHA RADIKALNE DESNICE

BERLIN, 14. rujna 2004. (Hina) - Katolička i Evangelistička crkva naistoku Njemačke izrazile su u utorak zabrinutost zbog najnovijihuspjeha radikalno desnih stranaka na regionalnim izborima kao istrahovanje za budućnost mlade demokracije na prostorima bivšegDDR-a.
BERLIN, 14. rujna 2004. (Hina) - Katolička i Evangelistička crkva na istoku Njemačke izrazile su u utorak zabrinutost zbog najnovijih uspjeha radikalno desnih stranaka na regionalnim izborima kao i strahovanje za budućnost mlade demokracije na prostorima bivšeg DDR-a.

U saveznoj pokrajini Saska, u kojoj se sljedeće nedjelje održavaju izbori za pokrajinski parlament, biskupi obje crkve pozvali su građane da u što većem broju izađu na izbore te time onemoguće veći uspjeh radikalno desnih stranaka.

Drezdenski katolički biskup Joachim Reinelt izjavio je da je politička rezignacija građana "najopasniji instrument" radikalnih snaga s ruba društva. To je za demokraciju na prostorima bivšeg DDR-a, koja se još nalazi u povojima, izuzetno opasno, zaključio je Reinelt. I evangelistički biskup Saske Jochen Bohl upozorio je na opasnost po stabilnost demokracije na istoku zemlje.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mišljenja, radikalno desna Nacionalnodemokratska stranka Njemačke (NPD) mogla bi na nedjeljnim izborima osvojiti devet posto glasova te time i ulazak u lokalni parlament. Svojim parolama protiv savezne vlade Gerharda Schroedera i njegove reformske politike te huškanjem protiv stranaca, kojih je na istoku zemlje ionako samo dva posto, NPD je u nekim saskim gradovima poput Koenigsteina na posljednjim općinskim izborima u lipnju osvojio preko 25 posto glasova.

U nedjelju se, osim u Saskoj, održavaju izbori i u saveznoj pokrajini Brandenburg, gdje umjesto NPD-a na izbore izlazi također radikalno desna Njemačka narodna unija (DVU).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙