FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA I NJEMAČKA DOGOVORILE SURADNJU U OBNOVI AFGANISTANA

NEW YORK,21. rujna(Hina) - Hrvatska i Njemačka potpisale su uponedjeljak zajedničku deklaraciju o civilnoj suradnji u okvirunjemačkog tima za obnovu u Afganistanu.
NEW YORK,21. rujna(Hina) - Hrvatska i Njemačka potpisale su u ponedjeljak zajedničku deklaraciju o civilnoj suradnji u okviru njemačkog tima za obnovu u Afganistanu.

Deklaraciju su u New Yorku potpisali hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer.

Hrvatska će od studenog 2004. njemačkoj misiji za civilnu obnovu u Feyzabadu osigurati civilne suradnike, jednog diplomata i dvojicu policijskih stručnjaka, rečeno je u zajedničkoj pisanoj izjavi za tisak podijeljenoj novinarima nakon potpisivanja.

Hrvatska se obvezala na dugoročni doprinos pomoći u obnovi, koji se može prilagođavati u veličini i sadržaju shodno zahtjevima misije, stoji u priopćenju.

Cilj pokrajinskog tima za obnovu u Feyzabadu, kao dijela Međunarodnih snaga za pomoć u Afganistanu (ISAF) predvođenih NATO-om, je da pruži potporu središnjim vlastima u pokrajinama i pridonese stabilizaciji područja, utirući time put mjerama obnove.

Uspostava drugog njemačkog pokrajinskog tima za obnovu u Feyzabadu, koji bi uskoro trebao početi djelovati, ima za namjeru ojačati međunarodnu nazočnost u pokrajini Badakhsan.

Hrvatska već sudjeluje odredom vojne policije u vojnom dijelu međunarodne misije u Afganistanu u njemačkoj zoni, a ovim će proširiti suradnju i na civilne projekte.

Njemačka visoko cijeni ovaj doprinos Hrvatske kao značajnu potporu civilnoj misiji pokrajinskog tima za obnovu, a ova njemačko-hrvatska suradnja podvlači napore za stabilizaciju i obnovu Afganistana uoči prvih predsjedničkih izbora u toj zemlji 9. listopada, kaže se u priopćenju.

Ministar Žužul je u ponedjeljak doputovao u New York kao dio hrvatskog izaslanstva koje predvodi premijer Ivo Sanader koji će sudjelovati na godišnjem zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙