FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Geodetski fakultet slavi 42. obljetnicu

ZAGREB, 25. rujna 2004. (Hina) - Na zagrebačkom Geodetskome fakultetu,koji će 27. rujna obilježiti 42 godine samostalnoga djelovanja,očekuju da će uvođenjem novih predmeta dugoročno postati jedan odnajatraktivnijih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
ZAGREB, 25. rujna 2004. (Hina) - Na zagrebačkom Geodetskome fakultetu, koji će 27. rujna obilježiti 42 godine samostalnoga djelovanja, očekuju da će uvođenjem novih predmeta dugoročno postati jedan od najatraktivnijih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na tom fakultetu uvode se novi predmeti vezani uz geoinformacijske sustave (GIS), marketing i menadžment, pa će kandidati nakon studija steći zvanje diplomirani inženjer geodezije i geoinformatike.

Današnji nedostatak kadrova geodetske struke i korjenite promjene što su se u geodeziji dogodile u zadnja četiri desetljeća za dekana Geodetskog fakulteta Zdravka Kapovića su i temelj da se ostvare spomenuta očekivanja.

Na svečanosti proslave Dana fakulteta otvorit će se i novouređene predavaonice i računalnice opremljene najsuvremenijim tehničkim pomagalima.

Pod geodezijom podrazumijeva se danas znanost o izmjeri Zemljine površine, promjenama te površine i njezinu prikazu u popisima i bazama podataka, na zemljovidima i planovima.

Nastava iz geodezije u Hrvatskoj izvodi se još od 1775., kad je na latinskome izdan prvi geodetski udžbenik.

Dodiplomski studij geodezije sada traje devet semestara, od toga se šest izvodi po zajedničkom nastavnom planu, a na početku četvrte godine studenti se odlučuju za jedno od triju smjerova - satelitsku i fizikalnu geodeziju, fotogrametriju i kartografiju ili inženjersku geodeziju i upravljanje prostornim informacijama.

Za 115 slobodnih mjesta na ovogodišnjem razredbenom ispitu prijavilo se dvostruko više kandidata, a odnedavno je zbog velikoga zanimanja uveden i izvanredni studij.

(Hina) xip ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙