FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba starih rukopisnih pomorskih karata

ZAGREB, 16. rujna 2004. (Hina) - U sklopu savjetovanja "Kartografija,geoinformacije i nove tehnologije" danas je u Kartografskoj zbirciNacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu otvorena izložba starihrukopisnih pomorskih karata - portulana.
ZAGREB, 16. rujna 2004. (Hina) - U sklopu savjetovanja "Kartografija, geoinformacije i nove tehnologije" danas je u Kartografskoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu otvorena izložba starih rukopisnih pomorskih karata - portulana.

Autor izložbe Drago Novak, profesor na Medicinskom fakultetu u Osijeku, postavio je preslikane portulane hrvatskoga kartografa iz 16. stoljeća, Vicka Dimitrija Volčića Dubrovčanina.

Volčićevi obojeni portulani crtani su rukom na pergameni i služili su u navigaciji, istaknuo je Novak i dodao kako u Hrvatskoj nema ni jednoga njegova portulana.

Od 21 Volčićeva portunala, njih 20 je sačuvano, a oni prikazuju istočni dio Atlantskoga oceana, Sredozemno i Jadransko more.

Volčićev izgubljeni portulan prikazuje čitavo Sredozemlje i istočni dio Atlantskoga oceana na kojem je Jadransko more uvećano četiri puta.

Na portulanima Volčić je izrađivao lijepe minijature, napomenuo je Novak i dodao kako je uz kartografsko umijeće bio i dobar slikar.

Organizator međunarodnoga savjetovanja "Kartografija, geoinformacije i nove tehnologije" što se održava od 16. do 18. rujna na Geodetskom fakultetu zagrebačkoga Sveučilišta je Hrvatsko kartografsko društvo.

Na tom savjetovanju raspravljat će se o hrvatskoj, austrijskoj, bosanskohercegovačkoj i slovenskoj kartografije i geoinformacijama.

(Hina) xmk ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙