FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EUROPSKA KOMISIJA: NEMA PROMJENE STAJALIŠTA PREMA HRVATSKOJ

ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Incident koji se u srijedu dogodio nagraničnom prijelazu Plovanija, na granici sa Slovenijom, ne mijenjastajalište Europske komisije prema Hrvatskoj i neće utjecati na njezinstatus kandidata za članstvo u EU, izjavila je u petak u izjavi zaHinu Emma Udwin, glasnogovornica europskog povjerenika za vanjskeodnose Chrisa Pattena.
ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Incident koji se u srijedu dogodio na graničnom prijelazu Plovanija, na granici sa Slovenijom, ne mijenja stajalište Europske komisije prema Hrvatskoj i neće utjecati na njezin status kandidata za članstvo u EU, izjavila je u petak u izjavi za Hinu Emma Udwin, glasnogovornica europskog povjerenika za vanjske odnose Chrisa Pattena.

"Naše se stajalište prema Hrvatskoj ne mijenja, za nas je to bilateralna stvar koja se mora riješiti na miran način, putem dijaloga", rekla je Udwin.

Ona je objasnila da je Slovenija prva obavijestila izvršno tijelo EU-a o incidentu u kojem su među dvanaestoricom slovenskih državljana sudjelovala i dva slovenska parlamentarna zastupnika, nakon čega su zatražene dodatne informacije od hrvatske strane.

"Zatražili smo istragu o incidentu i zamolili hrvatsku stranu da nas izvijesti o njezinim rezultatima", rekla je Udwin i potvrdila da je hrvatski odgovor već stigao. Nije, međutim, htjela komentirati sadržaj odgovora hrvatskih vlasti, još jednom ističući da se radi o "bilateralnom pitanju kojim se dvije strane moraju same pozabaviti".

Incident je u Sloveniji, koja je u predizbornom razdoblju, izazvao pravu buru. Ljubljana je objavila da će od idućeg tjedna zatražiti od Europske unije poduzimanje akcije protiv Hrvatske, te da će to pitanje otvoriti na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a 11. listopada.

Slovenski premijer Anton Rop u četvrtak je izjavio da Hrvatska više ne treba računati na potporu Slovenije za ulazak u EU.

Državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova Hidajet Biščević je poručio da "Hrvatska ne može prihvatiti da Ljubljana, u rješavanju bilateralnih sporova, koristi EU kao oruđe".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙