FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOŠTUNICA PROTIV INTERNACIONALIZACIJE PROBLEMA VOJVOĐANSKIH MAĐARA

BEOGRAD,9. rujna 2004.(Hina) - Pojedinačni incidenti u Vojvodini nemogu biti povod za inicijativu službene Budimpešte da se problemiMađara razmatraju na međunarodnim forumima, u zahtjevima mađarskihdužnosnika nisu navedene činjenice koje bi potkrijepile opravdanostzahtjeva za internacionalizaciju međuetničkih sukoba, stav jesrbijanskog premijera Vojislava Koštunice, dostavljen u četvrtaksrbijanskim medijima.
BEOGRAD,9. rujna 2004.(Hina) - Pojedinačni incidenti u Vojvodini ne mogu biti povod za inicijativu službene Budimpešte da se problemi Mađara razmatraju na međunarodnim forumima, u zahtjevima mađarskih dužnosnika nisu navedene činjenice koje bi potkrijepile opravdanost zahtjeva za internacionalizaciju međuetničkih sukoba, stav je srbijanskog premijera Vojislava Koštunice, dostavljen u četvrtak srbijanskim medijima.

"U Vojvodini je bilo pojedinačnih incidenata, ali oni nikako ne mogu biti povod za inicijativu koja je stigla iz Budimpešte", navodi premijer Koštunica, dodajući da je u srijedu, u razgovoru s predstavnicima nacionalnih manjina u Vojvodini, zajednički ocijenjeno da se "u Vojvodini živi u tradicionalno dobrim odnosima i da nacionalne zajednice imaju skladne odnose", te da je "bilo slučajeva povrede prava mađarske nacionalne manjine, ali da je nacionalističkih ispada bilo i prema drugim manjinama, kao i prema većinskom srpskom narodu".

"Vlada Srbije je činila, čini i činit će sve da se takvi incidenti suzbiju poduzimanjem niza prventivnih mjera, kao i pojačanom učinkovitšću policije i pooštravanjem kazni za počinitelje takvih kaznenih djela", navodi se u premijerovu priopćenju, koje je uslijedilo nakon što je ministar vanjskih poslova Mađarske Laslo Kovach izjavio je u srijedu navečer, nakon sjednice vlade te zemlje, da je dokument o incidentima u Vojvodini u posljednjih pola godine poslat predstavnicima svih zemalja Europske unije.

Premijer Koštunica je ocijenio i da "inicijative zasnovane na paušalnim ocjenama, a ne na činjenicama, mogu samo naškoditi svim stanovnicima Vojvodine i nepotrebno narušiti dobre odnose Srbije i Crne Gore i Mađarske".

U posljednjih godinu dana, na prostoru Vojvodine učestali su ekscesi protiv manjinskih zajednica. Jedan od prvih, u javnosti zapaženijih, bio je incident u većinski hrvatskom selu Tavankut pokraj Subotice, a zbog brojnih incidenata - tučnjava i vandalizma - prosvjedovali su u više navrata i predstavnici hrvatskih vlasti, kao i politički predstavnici mađarske manjine u Vojvodini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙