FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MORSKE SPUŽVE SADRŽE TVARI KORISNE U BORBI PROTIV RAKA

SYDNEY, 15. rujna 2004. (Hina/AFP) - Australski znanstvenici iaustrijska farmaceutska tvrtka postigli su sporazum o razvoju lijekovaza rak koji će sadržavati kemijske supstance otkrivene u morskimspužvama i algama.
SYDNEY, 15. rujna 2004. (Hina/AFP) - Australski znanstvenici i austrijska farmaceutska tvrtka postigli su sporazum o razvoju lijekova za rak koji će sadržavati kemijske supstance otkrivene u morskim spužvama i algama.

Istraživači iz Australskoga instituta za pomorske znanosti (AIMS) tvrde da te supstance napadaju stanice jedne ili dviju vrsta raka ne oštećujući pritom zdrave stanice.

"Otkrili smo organizme za koje se pokazalo da mogu djelovati protiv raka dojke i leukemije", rekao je Lyndon Llewellyn, farmakobiolog s AIMS-a.

"Neke kemijske supstance u tim organizmima ubijaju stanice. Neke su već identificirane, a druge su u predkliničkoj fazi testiranja", istaknuo je.

Prema sporazumu koji je zaključen u srijedu, AIMS će s austrijskim laboratorijem Faustus početi istraživanja koja će rezultirati proizvodnjom lijeka.

Dužnosnik AIMS-a istaknuo je kako se slična istraživanja provode u Španjolskoj i Sjedinjenim Državama, dodajući kako je australski projekt u naprednijoj fazi.

AIMS traži lijek za rak proučavajući morske organizme od sredine osamdesetih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙