FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SIRIJA TESTIRALA KEMIJSKO ORUŽJE NA CIVILIMA U DARFURU

BERLIN, 14. rujna 2004. (Hina/AFP) - Sirija je u lipnju testiralakemijsko oružje na stanovništvu Darfura, regije na zapadu Sudana,usmrtivši na taj način nekoliko desetaka ljudi, objavio je njemačkidnevnik Die Welt u izdanju od srijede.
BERLIN, 14. rujna 2004. (Hina/AFP) - Sirija je u lipnju testirala kemijsko oružje na stanovništvu Darfura, regije na zapadu Sudana, usmrtivši na taj način nekoliko desetaka ljudi, objavio je njemački dnevnik Die Welt u izdanju od srijede.

Na tijelima žrtava pronađene su ozljede koje su vjerojatno uzrokovane kemijskim oružjem, objavio je list pozivajući se na izvješća europskih tajnih službi.

U članku objavljenom 2. kolovoza na arapskoj internet stranici "Ilaf", očevici su kazali da je u srpnju u bolnicu u Kartumu iznenada dopremljeno nekoliko desetaka smrznutih tijela, dodaje list, ističući da točan datum testiranja nije još utvrđen.

List dodaje da su testovi provedeni nakon sastanka sirijskih i sudanskih vojnih dužnosnika.

Sastanak o mogućnostima jačanja vojne suradnje održan je u svibnju u Kartumu. Sirijsko izaslanstvo, prema Die Weltu, predložilo je Sudanu užu suradnju u području kemijskog oružja. Predloženo je testiranje njegovih učinaka na pobunjenicima Oslobodilačke vojske sudanskog naroda, na jugu zemlje. No budući da su ti pobunjenici tada pregovarali s Kartumom o miru, sudansko izaslanstvo vjerojatno je predložilo da se oružje testira na afričkom stanovništvu Darfura, objavio je list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙