FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: O ISTRAŽIVANJU GENETSKOG PORIJEKLA HRVATA

ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Najnovija istraživanja povezana spitanjem genetskog porijekla Hrvata i Hrvata u BiH dala su neke novepodatke koji potiču nove kombinacije i maštanja, konstatira beogradskaPolitika od ponedjeljka u članku o istraživanju genetskog kodaBošnjaka, Hrvata i Srba u BiH, koje je provela ekipa genetičara izHrvatske i BiH pod vodstvom hrvatskog ministra znanosti, obrazovanja isporta Dragana Primorca.
ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Najnovija istraživanja povezana s pitanjem genetskog porijekla Hrvata i Hrvata u BiH dala su neke nove podatke koji potiču nove kombinacije i maštanja, konstatira beogradska Politika od ponedjeljka u članku o istraživanju genetskog koda Bošnjaka, Hrvata i Srba u BiH, koje je provela ekipa genetičara iz Hrvatske i BiH pod vodstvom hrvatskog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Dragana Primorca.

"O porijeklu današnjih Hrvata postoji više teorija koje su, ovisno o političkim prilikama i potrebama, dobivale ili gubile na popularnosti kako u stručnoj tako i u najširoj javnosti", piše beogradska "Politika" i dodaje kako se "do sada uglavnom sve svodilo na tri glavne priče: o slavenskom, germanskom i iranskom porijeklu Hrvata". Rezultati novih istraživanja potiču "nove kombinacije i maštanja na tu složenu temu", nastavlja list.

Rezultati analize "muškog" Y kromosoma kod Hrvata koji su objavljeni u časopisu "Science" mnoge su iznenadili, a posebno podatak da je u hrvatskoj populaciji 45 posto stanovništva ima haplotip star 22 tisuće godina, te svjetski genetičar Passarino drži da Hrvate ne bi trebalo na tradicionalan način stavljati u slavensku skupinu naroda, piše beogradski list i napominje da visoku zastupljenost te haploskupine na kromosomu Y osim Hrvata imaju Nijemci i Laponci.

Laiku je teško procijeniti u kojoj su mjeri rezultati istraživanja provedenog na Hrvatima u Bosni i Hercegovini, zaista odraz stvarnog stanja, posebno ako se ima na umu da su dobiveni "prilično skromnom brojčanom uzorku od ukupno 260 osoba", odnosno 80 u slučaju Hrvata jer je svaki narod BiH bio podjednako zastupljen u istraživanju, upozorava beogradski list.

Ministar Primorac, "zagrebački genetičar", kazao je da iznenađuje koliko je hrvatski narod ostao genetski "poseban svih tih godina", "da su rezultati pokazali da slični jezici naroda ne određuju njihovo zajedničko podrijetlo", prenosi beogradski list. I ova ocjena otvara mnoge zanimljive mogućnosti interpretacije i tumačenja rezultata ovog istraživanja, dodaje "Politika", no napominje kako ministra Primorac odbacuje svaku pomisao da se u ova istraživanja umiješa politika.

U članku se, između ostaloga, postavlja i pitanje "što bi na to rekao Papa koji je za svog posjeta Hrvatskoj, u vrijeme Tuđmanove vladavine i bujanja teorije o iranskom porijeklu Hrvata, jasno Hrvatima poručio da su oni slavenskog porijekla".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙