FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 24. rujna 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

PEKING - Posljednja Kineskinja koja je govorila "nushu", jedini jezik na svijetu koji su govorile isključivo žene, preminula je, te je time s lica zemlje nestao taj nekoliko stoljeća stari jezik i način pisanja, izvijestili su u četvrtak kineski mediji. Prema njezinoj obitelji, Yang Huanyi preminula je u 98. godini u okrugu Jianyong. Yang Huanyji nije znala čitati ni pisati kineski jezik. Njezina smrt znači izumiranje "nushua", tajnog jezika kojim su se stoljećima u središnjem i južnom dijelu Kine koristile isključivo žene. Rukopisi na "nushuu" su vrlo rijetki, jer se oni tradicionalno spaljuju ili pokapaju s preminulima.

ALBUQUERQUE - Lessie se ne vraća kući jer u subotu ide u New Mexico na filmski festival za ljude i njihove lajave ljubimce na kojem će se prikazivati samo filmovi o psima i njihovim vlasnicima. "Uvijet je da filmovi prikazuju priču o psima, u njima glume psi ili da gledatelj nakon filma misli o psima", rekla je inicijatorica festivala Kim Snitker. Organizatori očekuju da će festival u Albuquerqueu posjetiti nekoliko stotina ljudi i njihovih ljubimaca za koje će biti prikazano ukupno 25 kratkih filmova. Snitker kaže da je odlučila organizirati Pseći filmski festival jer je oduvijek željela sa sobom povesti psa u kino.

TAIPEI - Britanska rock zvijezda Elton John, koji je u četvrtak doputovao u Taipei gdje će održati koncert, gomilu je novinara nazvao "prostačkim, ogavnim svinjama". Okružen novinarima i fotoreporterima koji su ga dočekali u zračnoj luci Chiang Kai Shek, ostarjela pop zvijezda, u svjetlo plavoj trenirci i tamnim naočalama, počastila je predstavnike medija grubim riječima. Kada ga je jedan od fotoreportera upitao zašto ne ode iz Tajvana, John mu je odgovorio da "bi to rado učinio ako je Tajvan pun takvih ljudi". Elton John će isti dan napustiti zemlju, ali tek nakon svog prvog koncerta na Tajvanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙