FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ovogodišnja rika jelena najbolja

Hrvatska-Životinje-LovištaOvogodišnja rika jelena najboljaTikveš,12. rujna(Hina)) - Ovogodišnja rika jelena u tikveškom lovištu uKopačkom ritu u Baranji najbolja je nakon završetka mirnereintegracije jer je obnovljen matični fond jelenske divljači koji jeteško stradao tijekom velikosrpske agresije, ocjenjuje Ivan Tarnaj,šef Službe za lovstvo Hrvatskih šuma .
Tikveš,12. rujna(Hina)) - Ovogodišnja rika jelena u tikveškom lovištu u Kopačkom ritu u Baranji najbolja je nakon završetka mirne reintegracije jer je obnovljen matični fond jelenske divljači koji je teško stradao tijekom velikosrpske agresije, ocjenjuje Ivan Tarnaj, šef Službe za lovstvo Hrvatskih šuma .

"Isplatili su se trud i ulaganja u uzgoj te briga za očuvanje baranjskog jelena", istaknuo je Tarnaj rekavši da o tome svjedoči i visokotrofejna jelenska divljač, među kojom ima i više desetaka zlatnih baranjskih jelena". Dodao je i kako je "ovih dana gost lovac iz Španjolske odstrijelio zlatnog jelena od 230 cic poena, vrijednog 14.500 eura".

U matičnom je fondu 1600 grla jelenske divljači, a posebno "veseli što ovogodišnja rika jelena, tijekom koje se obavlja kontrola divljači, pokazuje kako se približavamo onoj kvaliteti po kojoj je tikveško lovište poznato već tri stoljeća" kazao je Tarnaj.

Rika jelena traje od kraja kolovoza do kraja rujna, a najintenzivnija je ovih dana.

Prije rata tikveško je lovište, kojim gospodare Hrvatske šume, ostvarivalo godišnje od lovstva prihod od pet milijuna eura, rekao je Tarnaj dodavši kako im je "cilj da kroz nekoliko godina upravo elitno lovstvo postane značajan izvor prihoda".

Kazao je i kako ohrabruju rezultati liječenja baranjskog jelena koji je u velikom postotku bio zaražen velikim metiljem. Nakon dva liječenja, prošlog ljeta i ovoga proljeća, analize koje se rade na Veterinarskom institutu u Zagrebu pokazuju da smo "na vrijeme reagirali te pronašli pravi lijek i način tretiranja", no "to se mora kontinuirano pratiti i nastaviti s liječenjem".

Godišnje kroz tikveško lovište prođe oko tisuću lovaca, među kojima je 80 posto inozemnih. U tikveškom lovištu Hrvatske šume su nakon Domovinskog rata obnovile i uredile tri lovačke kuće "Monjoroš", "Ćošak šume" i "Zlatnu gredu" i to po najvišim lovačkim standardima. Predstoji, ističe Tarnaj, da se u "bogatu lovnu ponudu, u koju svakako ulazi rika i planski odstrijel jelena, uvedu i dodatni sadržaji jer posebice inozemni gosti sve više u lov dolaze obiteljski".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙