FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U SARAJEVU OTVORENI PETI EUROPSKI KNJIŽEVNI SUSRETI

SARAJEVO,23. rujna 2004.(Hina) - Europski književni susreti koji se uSarajevu održavaju već petu godinu za redom otvoreni su u četvrtak uglavnom gradu Bosne i Hercegovine okupljanjem velikog broja pisaca,prevoditelja, izdavača, i filmskih stvaratelja iz niza europskihzemalja i država nastalih na području bivše Jugoslavije.
SARAJEVO,23. rujna 2004.(Hina) - Europski književni susreti koji se u Sarajevu održavaju već petu godinu za redom otvoreni su u četvrtak u glavnom gradu Bosne i Hercegovine okupljanjem velikog broja pisaca, prevoditelja, izdavača, i filmskih stvaratelja iz niza europskih zemalja i država nastalih na području bivše Jugoslavije.

Skromno zamišljeno okupljanje europskih i bosanskohercegovačkih umjetnika koje je 1999. godine potaknuo tadašnji i sadašnji direktor Francuskog kulturnog centra "Andre Malraux" u Sarajevu Francis Bouebe u proteklim je godinama postalo značajnim intelektualnim forumom koji okuplja brojne svjetske veličine.

Francuski veleposlanik u BiH Henry Zipper de Fabiani koji je službeno otvorio ovogodišnje sarajevske književne susrete kazao je kako oni trebaju biti shvaćeni i kao poticaj intelektualcima da ne služe niti jednoj kliki ili klanu te da se shvati kako kulturna dobra ne smiju biti nikome i ničemu podčinjena.

"Budućnost knjige" kao središnja tema o kojoj će se u naredna četiri dana raspravljati u Sarajevu valja biti dodatnim poticajem da se shvati kako etička dimenzija i u izdavaštvu ostaje bitnom, kazao je De Fabiani.

Predsjednik Susreta Nicole de Roy pozvao je pak da se u razgovorima koji slijede pokuša osmisliti jedna Europa koja neće počivati samo na ekonomskim temeljima.

Uz brojne okrugle stolove, predavanja i predstavljanja knjiga na književnim susretima publika će imati priliku prva vidjeti Godardov film "Naša glazba" posvećen sjećanjima velikoga francuskog umjetnika na Sarajevo.

Kao posebni gosti Susreta, u glavni grad BiH doputovali su francuska glumica Jeanne Moreau i kćerka velikog francuskog pisca i političara Andre Malrauxa Florance.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙