FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

proslava stoljetnice rođenja Nikole Šopa 17. i 18. rujna u jajcu

ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Stoljetnica rođenja hrvatskogapjesnika Nikole Šopa obilježit će se u njegovu rodnom gradu Jajcu 17.i 18. rujna pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i predsjednikaRepublike Hrvatske Stjepana Mesića.
ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Stoljetnica rođenja hrvatskoga pjesnika Nikole Šopa obilježit će se u njegovu rodnom gradu Jajcu 17. i 18. rujna pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.

U sklopu proslave stoljetnice rođenja Nikole Šopa (Jajce,1904. - Zagreb,1982.) kardinal Vinko Puljić predvodit će misu zadušnicu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jajcu, bit će otvorena spomen-soba u rodnoj kući pjesnika, otkriveno poprsje Nikole Šopa pred rodnom kućom, rad akademskoga kipara Stipe Sikirice, priređena književna večer u Domu kulture "Stjepana Tomaševića" na kojoj će sudjelovati književnici iz BiH i Hrvatske te okrugli stol o Nikoli Šopu.

Proslavu Šopove stoljetnice rođenja organizira Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", a suorganizatori su Ministarstvo kulture i sporta F/BiH, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Društvo pisaca BiH, Hrvatsko društvo književnika, Društvo pisaca Hrvatske, Udruženje hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Matica hrvatska, Zagreb, Matica hrvatska, Sarajevo i Općina Jajce.

Nikola se Šop rodio u Jajcu 19. kolovoza 1904., kamo se njegov otac doselio iz Like, a po obiteljskoj predaji Šopovi su podrijetlom iz Bugarske. Školovao se u Jajcu, Banjoj Luci i Beogradu, a studirao je komparativnu književnost i rimsko pravo u Zagrebu. Prvu pjesničku zbirku "Pjesme siromašna sina" objavio je u Beogradu, a do ranih četrdesetih godina objavio je u Zagrebu i Beogradu nekoliko knjiga pjesama koje nailaze na pozornost najpoznatijih tadašnjih kritičara Milana Bogdanovića, Isidore Sekulić, Frane Alfirevića, Julija Benešića i drugih.

Za Drugoga svjetskoga rata doselio se u Zagreb, ali mu ondašnje vlasti, nakon rata, nisu dopuštale da objavljuje autorske tekstove do pedesetih godina, kad je počeo objavljivati tzv. svemirske poeme.

Nakon što je više godina bolovao i bio prikovan uz postelju umro je 2. siječnja 1982. u Zagrebu.

Prevođen je na mnoge jezike, a za životno djelo 1970. dodijeljena mu je nagrad "Vladimir Nazor".

(Hina) xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙