FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni skup "Dani Ranka Marinkovića"

KOMIŽA, 18. rujna 2004. (Hina) - U Komiži na otoku Visu danas je usklopu 2. Dana Ranka Marinkovića održan znanstveni skup "RankoMarinković u svom vremenu".
KOMIŽA, 18. rujna 2004. (Hina) - U Komiži na otoku Visu danas je u sklopu 2. Dana Ranka Marinkovića održan znanstveni skup "Ranko Marinković u svom vremenu".

"Dane" organizira grad Komiža uz potporu Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a utemeljeni su prije dvije godine u spomen na toga istaknutog hrvatskog književnika, rođenog u Komiži 1913.

Ranko Marinković je po vlastitoj želji i pokopan u sjeni čempresa rodnoga otoka 2001. gdje su mu sudionici skupa polaganjem vijenaca jutros odali počast.

Na znanstvenom skupu o Marinkovićevu životu, osebujnu rukopisu i njegovu prinosu hrvatskoj književnosti i kulturi općenito govorili su utemeljitelj priredbe, sudac Ustavnog suda Milan Vuković, akademici Nikola Batušić i Ante Stamać, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Stipe Čuić, dopredsjednik Matice hrvatske Vlaho Bogišić i Akademijin suradnik Branko Hečimović.

Književnik Jakša Fiamengo predstavio je zbornik radova s prvog skupa održana 2002., "Između otoka i kopna", nadahnuto govoreći o "barbi Ranku" koji je ostavio testament otoka, naroda, osobne književnosti...

Prije izlaganja o temi "U obzorju vremena i političkih zbivanja" Milan Vuković je predložio utemeljenje nagrade za mlade za "genijalne interpretacije" Ranka Marinkovića, potaknut radovima učenika viške osnovne i srednje škole.

Vuković je posebnu pozornost posvetio Marinkovićevoj želji da bude pokopan u Komiži te talijanskoj okupaciji Visa koju je Marinković dva puta doživio tragično: prvi put 1920. kad je kao sedmogodišnjak pri odlasku Talijana bio svjedokom demontiranja spomenika Viškom pomorskom boju iz 1886., te drugi put kad su se vratili 1941. i iz samostana ukrali sliku Viškog boja.

Akademik Nikola Batušić govorio je o Marinkovićevim polemikama, odnosno, književnikovu odnosa prema kritičarima svojih djela, o čemu do sada gotovo ništa nije pisano.

Ante Stamać govorio je o književnim dodirima Marinkovića s Tinom Ujevićem, a Vlaho Bogišić izlagao je o Marinkoviću u kontekstu leksikografije.

"Dani Ranka Marinkovića" završavaju večeras izvedbom predstave "Glasovita brijačnica kod Trimalhiona", koju je po Marinkovićevim motivima, obradio i režirao Georgij Paro, a nastupaju Špiro Guberina, Ivan Jončić i Siniša Popović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙