FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno suđenje za ratne zločine 1991. u Lovasu

VUKOVAR, 23. rujna(Hina) - Saslušavanjem novih svjedoka na Županijskomsudu u Vukovaru danas je nastavljena glavna rasprava u sudskompostupku protiv prvooptuženika Ljubana Devetaka i još šesnaest osoba,većinom srpske nacionalnosti, optuženih da su 1991. u Lovasu počiniliratni zločin protiv civilnog stanovništva.
VUKOVAR, 23. rujna(Hina) - Saslušavanjem novih svjedoka na Županijskom sudu u Vukovaru danas je nastavljena glavna rasprava u sudskom postupku protiv prvooptuženika Ljubana Devetaka i još šesnaest osoba, većinom srpske nacionalnosti, optuženih da su 1991. u Lovasu počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužba ih tereti da su u tijeku listopada, studenoga i prosinca 1991. kao pripadnici tzv. Teritorijalne obrane i četničkog odreda "Dušan Silni" sudjelovali u vojnoj agresiji na mjesto Lovas na vukovarskom području. U tijeku agresije i okupacije Lovasa ubijali su, mučili, prijetili i iseljavali Hrvate iz Lovasa, nanosili im teške ozljede, zastrašivali i pljačkali njihovu imovinu, navodi se u optužnici. U srpskoj agresiji i okupaciji Lovasa poginulo je 69 ljudi od kojih je 24 stradalo u minskom polju u koje su 18. listopada odvedeni zatočeni Lovašani. Petnaest osoba koje su preživjele prolazak kroz minsko polje zadobile su teške ozljede.

Pred Sudskim vijećem pod predsjedanjem suca Ante Zeljka danas su svjedočili Marko Kesegić i Katica Palijan, oboje iz Lovasa.

Svjedok Kesegić rekao je kako njega osobno u tijeku okupacije Lovasa nitko nije zlostavljao. "Od drugih u Lovasu čuli smo da se dogodilo zlo i da su neki poginuli, ali detalje nismo znali", rekao je Kesegić, dodavši kako je u tijeku okupacije radio kao pekar. "Radili smo od 8 do 16 sati, a sve ostalo je bio policijski sat", objasnio je i dodao kako u "početku za svoj rad nije dobivao novac", ali su mu "poslije davali nekave bonove za koje se moglo kupovati u trgovini, ali u njoj nije bilo ništa za kupiti".

Svjedokinja Zlatica Palijan poznavala je optužene Radovana, Milana i Obrada Tepavca, ali joj oni, kako je navela, "nisu ništa napravili". Optuženog Iliju Vorkapića, koji od optuženika jedini nazoči suđenju, dok se ostalima sudi u odsutnosti, poznaje, kako je rekla, "kao dobra čovjeka za kojega ne može reći ništa loše".

Nastavak glavne rasprave bit će naknadno zakazan pismenim putem.

(Hina) xdraž yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙