FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREKID SUĐENJA NIJE ZAUSTAVIO BOJKOT MILOŠEVIĆEVIH SVJEDOKA

ZAGREB,16. rujna(Hina) - Haški sud (ICTY) prekinuo je u srijedu namjesec dana maratonsko suđenje bivšem jugoslavenskom predsjednikuSlobodanu Miloševiću, kako bi se našao izlaz iz teškoća izazvanihbojkotom svjedoka obrane, no u četvrtak su nastavljena otkazivanjasvjedoka nezadovoljnih dodjeljivanjem branitelja optuženom.
ZAGREB,16. rujna(Hina) - Haški sud (ICTY) prekinuo je u srijedu na mjesec dana maratonsko suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, kako bi se našao izlaz iz teškoća izazvanih bojkotom svjedoka obrane, no u četvrtak su nastavljena otkazivanja svjedoka nezadovoljnih dodjeljivanjem branitelja optuženom.

Tako je skupina od 30-ak predviđenih svjedoka obrane iz Srbije i Crne Gore objavila danas u Beogradu da se neće pojaviti na suđenju sve dok sud ne izmijeni odluku o "nametanju odvjetnika".

"Odbijamo kao svjedoci sudjelovati u postupku ICTY-a protiv Slobodana Miloševića, u kojem je optuženom oduzeto pravo na obranu, jer se tako istina nikada ne može saznati", navodi se u zajedničkoj izjavi svjedoka odbrane iz SCG, kako prenosi agencija Beta.

Među njima su akademici Vasilije Krestić i Kosta Mihailović, bivši politički saveznici optuženog Momir Bulatović i Borislav Mikelić, te profesor prava Kosta Čavoški i pisac Momo Kapor.

Zajedničku izjavu je na konferenciji za novinare pročitao bivši direktor "Politike" Hadži Dragan Antić, rekavši da je odustajanje svjedoka "spontano" i da će vrijediti dok sud ne promijeni stav.

Od iskaza pred Haškim sudom, po njegovim je riječima odustalo i 250 svjedoka obrane iz Republike Srpske i bivše "Krajine".

Suci su u srijedu odlučili da se suđenje nastavi 12. listopada, kako bi se braniteljima Stevenu Kayu i Gillian Higgins omogućilo da kontaktiraju i pripreme svjedoke, jer su se nakon prva tri svjedoka suočili s njihovim lančanim odustajanjem. Kontaktirali su s 23 od prvih 48 prijavljenih svjedoka, a 20 ih je odustalo, kazali su.

Pravni savjetnik optuženog Zdenko Tomanović ranije je objavio da je od Haaga odustalo 265 potencijalnih svjedoka.

Odluci o prekidu suđenja prethodila je burna rasprava u kojoj je Kay predlagao više mjera za izlazak iz teškoća kao što su prekid procesa dok Žalbeno vijeće ne odluči po žalbi na postavljanje branitelja, podvrgavanje optuženog novom kardiološkom pregledu, te dopuštanje Miloševiću da prvi ispituje svjedoke.

Vijeće, kojim predsjedava sudac Patrick Robinson, odbilo je te prijedloge i odlučilo se za prekid "samo radi priprema obrane".

Suci su kazali kako su ocjene liječnika da bi daljnje vođenje obrane moglo životno ugroziti Miloševića donesene prema cijeloj povijesti bolesti a ne prema zadnjim pregledima, te da bi ispitivanje svjedoka vodilo novim zdravstvenim krizama i prekidima procesa.

Milošević je ponovo oštro prosvjedovao zbog nametanja branitelja.

"Moj zahtjev je principijelan i konkretan: vratite mi moje pravo da se branim sam i ispitujem svjedoke. Bitno je pitanje da ja vodim svoju odbranu jer Kay ne zna ništa o Jugoslaviji", rekao je.

Tužitelj Geoffrey Nice je upozorio da Milošević prkosi sudu i želi kontrolirati postupak, što mu se ne smije dozvoliti.

Milošević je odbacio sugestije da on ili njegovi savjetnici potiču svjedoke da odustanu od dolaska pred Haški sud, navodeći kako se radi o "ljudima od integriteta na koje on ne želi utjecati".

On je pročitao i izvatke iz pisama nekih uglednijih svjedoka u kojima se osuđuje "protupravno nametanje branitelja" a suđenje zbog toga naziva montiranim procesom.

Branitelj Kay se požalio da od pomoćnika optuženog nije dobio nikakve podatke o svjedocima, što je Milošević obećao ispraviti.

Suci su predložili Kayu da tijekom stanke u suđenju "učini sve što može" kao i da od vijeća traži prisilno dovođenje svjedoka.

Očekuje se da će do 12. listopada Žalbeno vijeće odlučiti i o žalbi na odluku kojom su Miloševiću imenovani branitelji.

Miloševiću se u Haagu sudi od 12. veljače 2002. pod optužnicom koja ga u 66 točaka tereti za genocid u BiH te zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjenjene u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙