FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STEVEN KAY: U INTERESU MILOŠEVIĆA MORAM SE SMIJENITI

ZAGREB,21. rujna(Hina) - Britanski odvjetnik Steven Kay, kojeg je Haškisud (ICTY) postavio za branitelja Slobodanu Miloševiću, izjavio je damu je dužnost "djelovati u najboljem interesu optuženog", a prvazadaća smijeniti sebe s dužnosti jer tako želi njegov branjenik,prenosi u utorak londonski The Times.
ZAGREB,21. rujna(Hina) - Britanski odvjetnik Steven Kay, kojeg je Haški sud (ICTY) postavio za branitelja Slobodanu Miloševiću, izjavio je da mu je dužnost "djelovati u najboljem interesu optuženog", a prva zadaća smijeniti sebe s dužnosti jer tako želi njegov branjenik, prenosi u utorak londonski The Times.

"Moja je dužnost djelovati u najboljem interesu optuženog i ja ću dati sve od sebe", rekao je Kay u svom prvom intervjuu otkako je preuzeo nezahvalnu zadaću da brani bivšeg predsjednika Srbije i SRJ, kojeg Times naziva "ozloglašenim diktatorom".

Budući da je imenovan protiv Miloševićeve volje, rekao je da mu je prva zadaća da izbori svoje smjenjivanje, jer tako želi optuženi. Izrazio je uvjerenje da se Milošević ima pravo braniti sam.

Za drugog Miloševićevog branitelja imenovana je Kayova pomoćnica Gillian Higgins. Oboje su sudjelovali u procesu od 2003. godine kao "prijatelji suda" .

"Od početka smo zagovarali njegovo pravo da se brani sam i još uvijek to zagovaramo unatoč našem imenovanju. On nije želio nikavog odvjetnika - čak ni vlastitog", kazao je Kay. "Kada su liječnička izviješća pokazala kako je previše bolestan da se nastavi braniti sam, predložili smo mu da imenuje nekoga. No i dalje smatramo da je to njegova stvar", dodao je.

Braniteljima je sud odobrio da u Miloševićevo ime podnesu žalbu na svoje imenovanje, a Žalbeno vijeće treba odlučiti do 12. listopada.

Miloševićevo protivljenje nametanju branitelja samo je dio problema s kojima je suočen Kay. Njegov klijent odbija komunicirati s njim i davati mu upute, a čim je počeo saslušavati svjedoke obrane bio je suočen s njihovim masovnim otkazivanjem. Bojkot su objasnili nezadovljstvom zbog nametanja branitelja.

U utorak se bojkotu pridružio i bivši ruski premijer Jevgenij Primakov, koji je ocijenio da je ICTY nametanjem branitelja "izravno odstupio od slova i duha međunarodnog prava".

Zbog bojkota svjedoka suđenje je prekinuto do 12. listopada kako bi se Kayju omogućilo da kontaktira s njima i pridobije ih za dolazak u Haag. Milošević je sudu predočio popis od 1.631 svjedoka, no Kay se požalio sudu da ima podatke samo za prvih 48 prijavljenih.

U razgovoru za Times, Kay je rekao da je teško donio odluku o preuzimanju Miloševićeve obrane, jer se spremao nastaviti svoju odvjetničku praksu u Londonu i već je za rujan preuzeo jedan veliki slučaj, kao i bivše obveze tajnika odvjetničke komore.

Spomenuo je i želju da bude više s obitelji, suprugom i kćerkom kojoj su četiri mjeseca, te da se ne "zakopa" u samo jedan slučaj.

No, taj veliki slučaj je odgođen, a on je bio izložen snažnom pritisku ICTY-a da preuzme obranu jer je bio "očigledan izbor". "Stotine odvjetnika ponudilo je svoje usluge. No netko potpuno novi značio bi odgodu procesa za šest do devet mjeseci dok se ne upozna s predmetom. Bio bi to ogroman gubitak međunarodnih sredstava".

Kay je bio očigledan izbor ne samo zato što je kao "prijatelj suda" od početka uključen u proces, već i zbog svog iskustva i renomea u slučajevima ratnih zločina. Branio je Duška Tadića, prvog optuženika ICTY-a, kao i Alfreda Musemu, optuženog za genocid pred Međunarodnim kaznenim sudom za Ruandu (ICTR).

Milošević ne komunicira s njim, iako ga suci na to nagovaraju, no niti ne priječi pristup svjedocima pa Kay, dok čeka odluku o svom poslu, nastavlja razrađivati obranu.

"Obrana je složena, no u najširem smislu počiva na tome da on nije ušao u zajednički zločinački pothvat kako bi počinio zločine protiv čovječnosti i da je želio miroljubivo očuvati Jugoslaviju i njezine različite narode na okupu što je dulje moguće", kazao je Kay.

Branitelji se misle ozbiljno primiti posla te su ostalim svjedocima najavili da će ih pozvati da daju iskaz u korist optuženog, jer će mu nedolaskom naškoditi, dodao je.

Suđenje Miloševiću trebalo bi trajati još dvije godine. Kay je plaćen ukupnom sumom koja uključuje plaću za Higgins i upravne troškove, a njegova plaća procjenuje se na 250.000 funti godišnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙