FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: MILOŠEVIĆEVIM BRANITELJIMA ODOBRENO PODNOŠNJE ŽALBE

DEN HAAG/ZAGREB,10. rujna(Hina) - Haški sud (ICTY) odobrio je u petakbraniteljima po službenoj dužnosti Slobodana Miloševića da podnesužalbu na odluku o njihovom imenovanju, ocijenivši kako je riječ otemeljnom pitanju za vođenje procesa koje je nužno riješiti sada a nenakon njegovog završetka.
DEN HAAG/ZAGREB,10. rujna(Hina) - Haški sud (ICTY) odobrio je u petak braniteljima po službenoj dužnosti Slobodana Miloševića da podnesu žalbu na odluku o njihovom imenovanju, ocijenivši kako je riječ o temeljnom pitanju za vođenje procesa koje je nužno riješiti sada a ne nakon njegovog završetka.

Odlučujući po zahtjevu branitelja Stevena Kaya i Gillian Higgins, raspravno vijeće ocjenilo je ulaganje žalbe opravdanim zbog činjenice da se optuženi postavljanju branitelja "usprotivio i izrazio želju da se na odluku žali".

Bivši jugoslavenski predsjednik formalnu žalbu nije uložio jer ne piše podneske, čime manifestira nepriznavanje suda.

Raspravno vijeće zaključilo je da su za žalbu ispunjeni uvjeti iz Pravila 73(B), u smislu da je "odluka vijeća o postavljanju branitelja od temeljnog utjecaja na vođenje suđenja i najbolje je da je Žalbeno vijeće riješi sada, a ne nakon završetka procesa."

Kay i Higgins su do postavljanja za branitelje, usmenom odlukom vijeća od 2. rujna, sudjelovali u procesu kao "prijatelji suda".

Kayevo ovotjedno ispitivanje prvih svjedoka obrane izazvalo je burno negodovanje Miloševića, koji je rekao da to nema veze s njegovom koncepcijom obrane i da mu nanosi štetu.

Nakon jednog od tih prosvjeda, Kay je u četvrtak u sudnici rekao: "Ja nisam bio dobrovoljac".

Kay i Higgins upozorili su kako oduzimanje prava optuženom da se sam brani može utjecati na pravičnost suđenja i predstavljati osnovu za žalbu na presudu, a u krajnjem slučaju i za ponavljanje procesa. Pritom su se pozvali i na Statut ICTY-a koji u članu 21., među temeljnim pravima optuženog, navodi i pravo "da se brani osobno".

Zbog odbijanja optuženog da surađuje s braniteljima, također su ocijenili kako "vijeće može biti navedeno na pogrešne zaključke jer će slušati svjedočenja izvedena bez uputstava optuženog".

Novonastalu situaciju dodatno su otežala odustajanja nekih od najavljenih svjedoka, opravdana time što su Miloševiću nametnuti branitelji.

Među njima su zastupnik ruskog parlamenta Nikolaj Rižkov, petorica francuskih svjedoka uključujući i bivšeg šefa obavještajne službe Yvesa Bonneta te tri svjedoka iz američkog State Departmenta.

Od dolaska u Haag za sada je odustao i bivši grčki premijer Constantin Mitsotakis koji je najavljen za 15. rujna.

Predsjedavajući sudac Patrick Robinson u četvrtak je pozvao svjedoke da se pojave pred Haškim sudom i svjedoče u Miloševićevu korist. Suđenje se nastavlja u utorak.

Miloševiću se u Haagu sudi od veljače 2002., po optužnici koja ga u 66 točaka tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja koje su srpske snage počinile u ratovima vođenim 90-ih godina u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙