FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koranski most - svjedok Šarac nije došao na raspravu

KARLOVAC, 23. rujna 2004. (Hina) -
KARLOVAC, 23. rujna 2004. (Hina) -

Na danas zakazanu sudsku raspravu u ponovljenu suđenju Mihajlu Hrastovu, optuženu da je ubio 13 rezervista JNA na Koranskom mostu u rujnu 1991., pozivu se nije odazvao svjedok, preživjeli rezervist, Svetozar Šarac iz Srbije i Crne Gore.

Sudsko vijeće uz pristanak i obrane i odvjetništva odlučilo mu je ponovo poslati poziv.

U dokazni postupak bit će uvrštena i filmska snimka od 21. rujna 1991. koju posjeduje Županijsko državno odvjetništvo. Po izjavi županijske državne odvjetnice Ljubice Fiškuš-Šumonje filmska snimka postoji, a s njom u vezi potrebno je saslušati i svjedoka Branka Mađarca koji živi u Švedskoj. Predložila je da se o mogućem vještačenju vjerodostojnosti snimke odlučuje kad se sasluša Mađarac. Nije rečeno u kakvoj je vezi Mađarac i spomenuta snimka.

Sudsko je vijeće također odlučilo za svjedoke pozvati tri "stara" svjedoka pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, Rudolfa Brlečića, Gorana Čerkeza i Darka Grujića, te tri nova svjedoka iz srpskih postrojba, među kojima i autora knjige "Idemo na Zagreb" i rezervista srpskih paravojnih postrojba Nebojšu Jovanovića.

U događaj je upućen, kako navodi ŽDO, navodno i Nebojša Jasnić, koji živi u Sloveniji, a rodom je iz Krnjaka.

Jovanovića je predložila obrana, a odvjetnik okrivljenika Krešimir Vilajtović rekao je da ga poziva kao "apsolutno objektivna svjedoka, jer je bio na neprijateljskoj strani, a o tome piše otvoreno". Jovanović u knjizi spominje i zarobljavanje svoje postrojbe u Karlovcu.

Na dodatno pitanje suca Marijanja Janjca zašto bi to bilo važno za sudski postupak, kad je možda riječ o nekoj umjetničkoj slobodi autora Jovanovića, Vilajtović je rekao da se u tom postupku neprijateljski vojnici stalno nazivaju rezervistima JNA , a iz knjige "Idemo na Zagreb", koje je autor sudionik okupacije dijelova Hrvatske iz Srbije, "vidi se da se ne radi o rezervistima, nego o "nekim drugim osobama". Na jučerašnjem je ročištu Vilajtović kad je ispitivao svjedoke rabio pojam četnici, ali se danas nije tako izražavao.

I odvjetništvo i obrana dobili su rok od osam dana da saznaju adrese svjedoka koje su predložili, nakon čega će ih sud pozvati, a sljedeća će se rasprava zakazati naknadno.

(Hina) xvhor yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙