FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TREĆE SUĐENJE ZA "SLUČAJ KORANSKOG MOSTA" POČINJE 20. RUJNA

KARLOVAC, 8. rujna 2004. (Hina) - Nakon dvije poništene oslobađajućepresude i 13 godina nakon krvoprolića na Koranskom mostu nakarlovačkom Županijskom sudu 20. rujna ponovno bi trebalo početisuđenje Mihajlu Hrastovu optuženom za likvidaciju 13 ratnihzarobljenika rezervista JNA, 1991.
KARLOVAC, 8. rujna 2004. (Hina) - Nakon dvije poništene oslobađajuće presude i 13 godina nakon krvoprolića na Koranskom mostu na karlovačkom Županijskom sudu 20. rujna ponovno bi trebalo početi suđenje Mihajlu Hrastovu optuženom za likvidaciju 13 ratnih zarobljenika rezervista JNA, 1991.

Suđenje se ponavlja jer je Vrhovni sud u ožujku ove godine usvojio žalbu tužiteljstva i po drugi put ukinuo presudu Županijskog suda u Karlovcu koji je Hrastova oslobodio krivnje da je 21. rujna 1991. na Koranskom mostu ubio ratne zarobljenike.

Odlukom Vrhovnog suda novo suđenje održat će se pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem. Novim vijećem predsjedat će sudac Marijan Janjac koji je Hini rekao da je rasprave zakazao za 20., 22. i 23. rujna.

Na trećem po redu suđenju, prema rješenju Vrhovnog suda koji je usvojio žalbu tužiteljstva, karlovački sud mora ponovno izvesti sve dokaze, provesti rekonstrukciju događaja i dopunsko balističko vještačenje kako bi se utvrdio smjer pucanja iz mitraljeza Ultimax kojim su zarobljenici likvidirani.

Vrhovni sud je, naime, prihvatio tvrdnju tužiteljstva da je karlovački sud pogrešno utvrdio činjenično stanje na osnovu kojega je zaključio da je Hrastov rafalima iz mitraljeza pucao u samoobrani jer su ga razoružani zarobljeni rezervisti napali. Prema mišljenju Vrhovnog suda, takav zaključak ozbiljno dovode u sumnju izvedeni dokazi, prije svega fotografije i skice s mjesta događaja, odnosno položaj tijela ubijenih rezervista.

Sudac Janjac očekuje da će do početka glavne rasprave biti gotova i dopunsko balističko vještačenje koje je početkom srpnja zatražio od MUP-ova Centra za kriminalistička vještačenja.

Branitelj optuženog Krešimir Vilajtović kazao je Hini da od dodatnih vještačenja i rekonstrukcije događaja ne očekuje ništa novo i tvrdi da će ponovno dokazati Hrastovu nevinost. No, Vilajtović smatra da proces, koji je zašao u 14. godinu, ozbiljno narušava ljudska prava njegovog branjenika. Također ističe da je Hrastov "jedini optuženik u Hrvatskoj kojemu se sudi za ratni zločin počinjen u obrani grada od neposredne opasnosti od ulaska četnika, dok su sva ostala suđenja vezana za prljava nedjela prema srpskom ili hrvatskom stanovništvu, mahom starcima i slično".

Oslobađajuću presudu u "slučaju Koranski most" karlovački je sud prvi put donio 1993., a nakon žalbe tužiteljstva Vrhovni je sud zbog nerasvijetljenih okolnosti 1994. slučaj vratio na isti sud. Ponovljeno suđenje počelo je 2000., a završilo je oslobađajućom presudom u rujnu prošle godine.

Hrastova optužnica tereti da je "protupravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja" počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙