FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROCES MILOŠEVIĆU OPET PRED ZASTOJEM, OBRANA OSTALA BEZ SVJEDOKA

DEN HAAG/ZAGREB,14. rujna(Hina) - Suđenje bivšem jugoslavenskompredsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) ponovo senašlo pred zastojem u utorak kada je branitelj Steven Kay priznao daje obrana za ovaj tjedan osigurala samo jednog svjedoka.
DEN HAAG/ZAGREB,14. rujna(Hina) - Suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) ponovo se našlo pred zastojem u utorak kada je branitelj Steven Kay priznao da je obrana za ovaj tjedan osigurala samo jednog svjedoka.

"Ovo je jedini svjedok kojeg smo mogli dobiti za raspravu", rekao je Miloševićev branitelj po službenoj dužnosti Steven Kay nakon što je bivši promatrač OESS-a na Kosovu Rolland Keith završio iskaz.

Odluka ICTY-a da se Miloševiću nametnu branitelji, kako bi se unatoč njegovim zdravstvenim krizama osiguralo normalno odvijanje procesa, nakon dva tjedna postigla je suprotan učinak jer je niz svjedoka u znak prosvjeda odustao od izlaska pred ICTY.

Braniteljima po službenoj dužnosti Stevenu Kayu i Gillian Higgins sud je u međuvremenu odobrio da u Miloševićevo ime podnesu žalbu na tu odluku, cijeneći da ona "bitno utječe na vođenje procesa".

Kay je za kraj današnje sjednice najavio raspravu o prekidu suđenja dok Žalbeno vijeće riješi pitanje nametanja branitelja, no ona je zbog nedostatka svjedoka obrane prebačena za srijedu.

Britanski odvjetnik također je predložio da se sutra raspravlja o "pitanju prikladnosti dodatnih liječničkih pregleda optuženog", što je raspravno vijeće prihvatilo.

Milošević je ranije tražio da ga pregleda širi liječnički konzilij u kojem bi bili i kardiolozi iz Rusije, Grčke i Srbije, što je vijeće odbilo, ali uz podjele i preglasavanje.

Svjedok Rolland Keith, umirovljeni kapetan kanadske vojske, danas je govorio o svom sudjelovanju u Verifikacijskoj misiji OESS-a na Kosovu u proljeće 1999. uoči intervencije NATO-a.

Keith, koji je vodio ured misije OESS-a u Kosovom Polju, svjedočio je da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), provocirali snage MUP-a i Vojske Jugoslavije kršeći primirje koje su potpisali Milošević i američki izaslasnik Richard Holbrooke.

Svjedok je detaljno opisao više takvih incidenata, u kojima su snajperskom vatrom ubijani policajci a potom bi vojska odgovarala tenkovima i topništvom što je, po njegovim riječima, "pogoršavalo humanitarno stanje jer su civli bježali od borbi".

U protuispitivanju je tužitelj Geoffrey Nice pokazao da su "incidenti" koje svjedok opisuje bile vojno-policijske operacije "etničkog čišćenja" albanskih sela, koje su se odvijale po istom obrascu na cijelom Kosovu, i o čemu su iskaze dali deseci svjedoka optužbe.

Svjedok se s tim nije složio, tvrdeći da su slična mišljenja imali i brojni drugi članovi misije OESS, ali ona nisu ušla u službene izvješća kako bi se opravdala intervencija NATO-a.

Također je tvrdio da u Makedoniji, gdje je jedno vrijeme boravio, nije vidio izbjeglice s Kosova, iako ih tamo je bilo 800 tisuća.

Milošević je i danas prosvjedovao uz ocjene da Kayovo ispitivanje "nema nikakvog smisla", pa mu je redovito bio isključivan mikrofon.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙