FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU MINISTRE FINANCIJA OČEKUJE BORBA OKO KORPORATIVNIH POREZA

BRUXELLES, 10. rujna 2004. (Hina/AP) - Oni ministri financija Europskeunije (EU) koji očekuju glatki povratak s ljetne pauze vjerojatno ćebiti danas razočarani, kako se okupljaju na dvodnevnom sastanku nakojem će raspravljati o vrućim temama poput poreza, proračuna iproračunskih pravila.
BRUXELLES, 10. rujna 2004. (Hina/AP) - Oni ministri financija Europske unije (EU) koji očekuju glatki povratak s ljetne pauze vjerojatno će biti danas razočarani, kako se okupljaju na dvodnevnom sastanku na kojem će raspravljati o vrućim temama poput poreza, proračuna i proračunskih pravila.

Njihov sastanak održat će se u nizozemskom gradu Scheveningenu, a na njega su pozvani i čelnici tri velike europske banke koji će pokušati lobirati za prekogranična spajanja u europskom fragmentiranom bankarskom sektoru.

Pitanje oko kojeg se očekuju najžešće prepirke prijedlog je Europske komisije da se dozvoli europskim kompanijama koje posluju izvan nacionalnih granica da koriste zajednički set pravila za izračunavanje oporezivog profita na području cijele EU.

Istraživanje Komisije, provedeno u 700 europskih kompanija, pokazalo je da su kompanije koje imaju podružnice u drugim EU državama suočene sa "značajno višim" troškovima pri udovoljavanju različitim poreznim sustavima.

Komisija se zalaže za smanjivanje tereta kroz usklađivanje porezne osnovice u EU. Iako bi zemlje članice i nadalje mogle same utvrđivati porezne stope, Britanija, Irska i ostale zemlje s niskim poreznim opterećenjima uvelike se protive bilo čemu što smatraju miješanjem iz Bruxellesa.

Irsko udruženje poduzetnika i poslodavaca tvrdi kako su njegovi članovi "uvjereni da bi postojanje konsolidirane porezne osnovice neizbježno vodilo, kroz politički pritisak, potpunoj harmonizaciji poreza i općenito većem oporezivanju europskih poduzetnika".

Francuska i Njemačka najveći su zagovaratelji minimalnih poreza kako bi spriječile odljev investicija, posebno u istočnoeuropske zemlje, nove članice EU-a, s nižim troškovima rada.

Francuski ministar financija Nicolas Sarkozy već je podigao uzbunu u istočnoeuropskim prijestolnicama ovoga tjedna, najavivši da će predložiti da se novim članicama onemogući pristup strukturalnim europskim fondovima ako su im porezne stope ispod EU prosjeka. Budući je potrebna jednoglasna potpora svim poreznim promjenama, ne očekuje se prihvaćanje te ideje.

Dužnosnici EU-a istaknuli su da siromašnije zemlje obično imaju niže poreze kako bi nadoknadile svoje nedostatke poput loše infrastrukture ili udaljenosti od najvažnijih tržišta.

Ministri će također danas imati prvu priliku da razmotre prošlotjedne prijedloge Komisije o reformi proračunskih pravila, dizajniranih da se zaštiti vrijednost jedinstvene europske valute. Taj prijedlog ima za cilj poboljšati nadgledanje godišnjih proračunskih manjkova, uzimajući u obzir specifične gospodarske uvjete u nekoj zemlji te opći teret dugova, kako bi se izbjeglo ponavljanje lanjske bitke između Bruxellesa i prekršitelja tih pravila Njemačke i Francuske.

"Naši prijedlozi nisu s ciljem slabljenja niti omogućavanja veće fleksibilnosti, nego jačanja pravila te injektiranje više ekonomske realnosti u implementaciju", izjavio je glasnogovornik Komisije, Gerassimos Thomas.

No, najveća europska industrijska skupina UNICE upozorila je da bi popuštanje pravila o proračunskim manjkovima bio "loš signal za europsku konkurentnost".

U subotu će se ministrima na sastanku priključiti i izvršni direktori vodećih europskih banaka ABN Amro, BNP Paribasa i Royal Bank of Scotland kako bi raspravili načine promoviranja konsolidacije među europskim bankama, koje zaostaju za ostalima u tome sektoru.

S američkim 'megabankama' koje sve više pogledavaju preko Atlantika, europske banke trebaju poboljšati svoju konkurentnost i veličinu kako bi se mogle natjecati, izjavio je nizozemski ministar financija Gerrit Zalm. No, takve sporazume mogu blokirati nacionalni regulatori koji nisu spremni gledati "strance" u svojim financijskim sektorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙