FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENIJA OD SRIJEDE UPUTILA NIZ PROSVJEDA PROTIV HRVATSKE

ZAGREB/LJUBLJANA, 23. rujna 2004. (Hina) - Slovenska vlada od srijedeje, nakon što je prosvjedovala hrvatskim nadležnim tijelima zbogprivođenja svojih državljana, uputila niz prosvjeda protiv Hrvatskeeuropskim institucijama - od Europske komisije do Vijeća Europe, aslovenski premijer Anton Rop u četvrtak je izjavio da Ljubljana, nakonjučerašnjeg incidenta na granici, više ne može podržavati ulazakHrvatske u Europsku uniju.
ZAGREB/LJUBLJANA, 23. rujna 2004. (Hina) - Slovenska vlada od srijede je, nakon što je prosvjedovala hrvatskim nadležnim tijelima zbog privođenja svojih državljana, uputila niz prosvjeda protiv Hrvatske europskim institucijama - od Europske komisije do Vijeća Europe, a slovenski premijer Anton Rop u četvrtak je izjavio da Ljubljana, nakon jučerašnjeg incidenta na granici, više ne može podržavati ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

"Nedopustivi incidenti poput onoga u srijedu na slovensko-hrvatskoj granici znače da Slovenija do daljnjega ne može više podržavati ulazak Hrvatske u Europsku uniju", rekao je za slovenski radio premijer Anton Rop.

Hrvatska policija je u srijedu poslijepodne, kod graničnog prijelaza Plovanija, privela i na nekoliko sati zadržala skupinu od 12 slovenskih državljana, uključivši dva parlamentarna zastupnika, koji su se vraćali iz Mlina u Bujama gdje su posjetili Jožka Jorasa, kontroverznog slovenskog političara koji niječe hrvatsku teritorijalnu cjelovitost na tom dijelu pograničnog područja.

Istarska policijska uprava njihovo je privođenje obrazložila ilegalnim prelaskom državne granice. Jorasovi gosti, među kojima i predsjednik Slovenske pučke stranke Janez Podobnik, te još jedan zastupnik te stranke koje je član i sam Joras, tvrde da su zahtjev hrvatskih policajaca za legitimiranjem odbili jer su bili "na slovenskom teritoriju".

U srijedu je predsjednik slovenskog parlamenta Feri Horvat poslao prosvjedno pismo hrvatskome kolegi po dužnosti Vladimiru Šeksu, a slovenski premijer Anton Rop u srijedu je u izjavi za javnost ocijenio da je to "nedopustiv incident koji Hrvatsku udaljava od Europske unije" te je o incidentu razgovarao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Reagirajući na incident hrvatski premijer rekao je u srijedu u New Yorku da takve slučajeva Hrvatska ne može tolerirati, ali i upozorio da se protivi bilo kakvoj eskalaciji. Prema Sanaderu nema tolerancije za kršenje granične crte i ulazak u Hrvatsku bez dokumenata.

Ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl, koji je zbog slučaja skratio boravak u New Yorku na Općoj skupštini UN-a obavijestio je o incidentu visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnost Javiera Solanu. Vajgl, koji je od Solane zatražio da hrvatskoj strani prenese poruku Slovenije da kao članica EU ne može dopustiti takvo ponašanje Hrvatske, kazao je da je Solana izrazio "šokiranost što se takve stvari događaju".

Solanina glasnogovornica Christina Gallach, koja je telefonski Hini potvrdila da je visoki predstavnik razgovarao noćas s ministrima Žužulom i Vajglom nije mogla potvrditi tu izjavu slovenskog ministra.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc, koji je prosvjedovao svome hrvatskome kolegi Marijanu Mlinariću ustvrdio je da je postupak hrvatskih policajaca "protivan međunarodnom pravu", a ministrica parvosuđa Vesna Škare Ožbolt kazala je u četvrtak za Hrvatski radio kako je o tome s njom razgovarala slovenska kolegica Zdenka Cerar. Škare Ožbolt ocijenila je kako je ponašanje slovenskih zastupnika "originalan način prikupljanja predizbornih bodova".

Incident je u srijedu osudila većina slovenskih parlamentarnih stranka.

Prosvjed predsjedniku vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću uputio je predsjednik slovenskog Vanjskopolitičkog odbora Roman Jakič.

Kao voditelj slovenskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PS VE) Jakič je o incidentu izvijestio i glavnoga tajnika te predsjednika PS VE Bruna Hallera i Petra Schiedera. On je prosvjed uputio i na adresu voditelja izaslanstva Hrvatskog sabora u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Frane Matušića.

Slovenski veleposlanik pri EU Ciril Štokelj kazao je kako je u srijedu kasno navečer o incidentu obaviještena Europska komisija, a tijekom dana će se slučaj predstaviti radnoj skupini za zapadni Balkan Vijeća Europske unije, te idućeg tjedna na sastanku Odbora stalnih predstavnika članica EU-a (COREPER), te na sastanku ministara vanjskih poslova EU.

O jučerašnjem incidentu raspravljat će u četvrtak poslijepodne slovenska vlada, koja je iz Zagreba na konzultacije pozvala svoga veleposlanika Petra Bekeša.

Zbog incidenta je u slovenskom parlamentu za poslijepodne sazvana i izvanredna sjednica vanjskopolitičkog odbora, a predsjednik Hrvatskog Sabora Vladimir Šeks također je sazvao sjednicu vanjskopolitičkog odbora Sabora za poslijepodne na kojoj će se razmotriti incident.

Prvu europsku reakciju već u srijedu navečer dao je predsjednik kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata u Eruopskom parlamentu Graham Watson koji je upozorio Hrvatsku, da kao kandidat za članstvo u Europskoj uniji, treba biti svjesna da se svi njezini postupci u Bruxellesu (sjedištu Europske komisije) temeljito proučavaju.

Slovenske televizije prikazale su u srijedu skupinu slovenskih državljana koji su u Jorasovom dvorištu "posadili lipu", drvo koje simbolizira slovensku državnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙