FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

šeks osudio incident na slovensko-hrvatskoj granici

ZAGREB,23. rujna(Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeksnajoštrije je u četvrtak osudio posljednji incident nahrvatsko-slovenskoj granici, kad je skupina zastupnika slovenskogparlamenta ilegalno prešla granicu, ocjenjujući to "još jednom u nizusvjesnih i namjernih provokacija u predizborne svrhe".
ZAGREB,23. rujna(Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks najoštrije je u četvrtak osudio posljednji incident na hrvatsko-slovenskoj granici, kad je skupina zastupnika slovenskog parlamenta ilegalno prešla granicu, ocjenjujući to "još jednom u nizu svjesnih i namjernih provokacija u predizborne svrhe".

Šeks je u Saboru pročitao pismo u kojem je predsjednik slovenskog parlamenta Feri Horvat osudio taj incident, smatrajući nedopustivom "uporabu sile nad slovenskim parlamentarcima", te zatražio da se o incidentu očituje hrvatski Sabor.

Šeks, pak, ističe da je, uhitivši slovenske građane, MUP reagirao u skladu sa zakonom, jer su kršili hrvatske zakone.

Hrvatska policija u srijedu poslijepodne privela je skupinu od 12 slovenskih državljana, nakon što su zatečeni u pokušaju ilegalnog ulaska u Hrvatsku nedaleko od graničnog prijelaza Plovanija. Među privedenima bio je i predsjednik Slovenske pučke stranke Janez Podobnik.

"Očito je riječ o još jednom nizu svjesnih i namjernih provokacija u predizborne svrhe", ocijenio je Šeks, podsjećajući da se slični incidenti događaju pred svake parlamentarne izbore u Sloveniji.

Šeks smatra da o naravi incidenta najbolje govori izjava predsjednika Slovenske pučke stranke Janeza Podobnika, koji je nakon puštanja na slobodu kazao kako su "samo željeli na slovenskoj zemlji posaditi lipu u dvorištu svog prijatelja Jožka Jorasa".

Na zahtjev Damira Kajina (IDS) i Ante Đapića (HSP), Šeks je sazvao sjednicu Odbora za vanjsku politiku, koji bi tijekom dana trebao zauzeti stav o incidentu, o kojem će potom raspravljati i Sabor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙