FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISPRAVAK VIJESTI BR. 7608 "SABOR O PROŠIRENJU OVLASTI...."

HRVATSKA-SABOR-VLADA-UREDBEISPRAVAK VIJESTI BR. 7608 "SABOR O PROŠIRENJU OVLASTI...."

ZAGREB, 16. rujna (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA7608 emitiranoj pod naslovom "Sabor o proširenju ovlasti Vlade u razdobljima kad sabor ne zasjeda" u devetom odlomku umjesto riječi "prošire" napišu "ograniče isključivo".

Ispravljenu vijest objavljujemo u cijelosti.

ZAGREB,16. rujna (Hina) -Oporbeni klubovi u Hrvatskom saboru usprotivili su se danas Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora, ocjenjujući da bi predložene izmjene izvršnoj vlasti dale prevelike zakonodavne ovlasti.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i državne uprave Antun Palarić uvodno je pojasnio da bi Vlada, u razdobljima u kojima Sabor ne zasjeda, mogla uređivati pitanja iz djelokruga Sabora, osim onih koja se tiču ustrojstva države, izbornog i političkog sustava i sličnih područja.

Takve ovlasti Vlada bi morala imati jer bi se, u razdobljima kad Sabor ne zasjeda, mogla stvoriti potreba brze zakonodavne intervencije na području gospodarstva, pojasnio je Palarić.

Naglasio je da bi Vlada bila obvezana da o donesenim uredbama Sabor izvijesti na prvoj slijedećoj sjednici.

Oporbeni klubovi smatraju, pak, da bi predložene izmjene Vladi omogućile da mimo Sabora mijenja samu bit zakona, što je, upozoravaju, protivno ustavnoj trodiobi vlasti.

Pero Kovačević (HSP) ocijenio je da je riječ o "tihom prelasku na kancelarski sustav", upozoravajući da je trenutno na snazi pet Vladinih uredaba.

Nikola Vuljanić (Klub HNS/PGS-a) upozorio je na "izvrdavanje zakona", donošenjem uredbe kojom je Vlada izmijenila Zakon o komunalnom gospodarstvu, svega 15-ak dana nakon što ga je donio Sabor.

"Neprihvatljiva je praksa da se Vlada služi svojim zakonskim ovlastima da bi mijenjala zakone", ocijenio je.

Stranački mu kolega Dragutin Lesar upozorio je da sadašnji zakon u razdobljima od raspuštanja Sabora do konstituiranja novog saziva, tretira tehničku Vladu, koja ima mogućnost rješavati isključivo tehnička pitanja. Najavio je da će Klub amandmanom predložiti da se te ovlasti ograniče isključivo za razdoblja neposredne ugroze nacionalne sigurnosti i elementarnih nepogoda.

Mato Arlović (Klub SDP-a), smatra pak da "izvršna vlast predloženim želi izigrati zakonodavnu", ocjenjujući da bi prihvaćanje predloženih izmjena bilo protuustavno.

Josip Vresk (Klub HSS-a) kazao je kako bi "izmjene podržao kad bi bio siguran da će ih Vlada tumačiti restriktivno, ali postojeća praksa upozorava da će se one tumačiti upravo ekstenzivno".

Suprotnog je mišljenja je HDZ-ovac Dražen Bošnjaković, koji je uvjeren da će Vlada svoje ovlasti primjenjivati samo u izuzetnim prilikama. "Ako pitanja nemaju takvu težinu da bi trebalo izvanredno sazivati Sabor, logično je da ih riješi Vlada, a to je i mnogo jeftinije, s obzirom na cijenu dana rada Sabora", kazao je.

Uredništvo Hine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙