FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR U PRVOM ČITANJU PODRŽAO PRIJEDLOG POMORSKOG ZAKONIKA

ZAGREB,17. rujna(Hina) - Hrvatski sabor u poslijepodnevnom je dijeluzasjedanja izglasao je više ranije raspravljenih točaka, a u prvom ječitanju prihvaćen prijedlog novog Pomorskog zakonika.
ZAGREB,17. rujna(Hina) - Hrvatski sabor u poslijepodnevnom je dijelu zasjedanja izglasao je više ranije raspravljenih točaka, a u prvom je čitanju prihvaćen prijedlog novog Pomorskog zakonika.

Novi Pomorski zakonik, kako tvrde u Vladi, trebao bi ojačati položaj Hrvatske kao pomorske zemlje, povećati sigurnost plovidbe i ekološke raznolikosti Jadrana te pomoći hrvatskim pomorcima.

Sabor većinom glasova nije podržao Librin prijedlog ukidanja obveznog služenja vojnog roka, kao ni zakonski prijedlog te stranke o izmjenama Zakona o obrani, a prihvaćene su dopune Zakona o službi u Oružanim snagama, kojima se utvrđuju uvjeti koje mora ispunjavati časnik da bi ga ministar obrane mogao predložiti za predsjedničku mirovinu.

Donijete su izmjene Obiteljskog zakona, po kojima se do početka 2006. odgađa prebacivanje obiteljskih predmeta i sporova s centara za socijalnu skrb na tzv. obiteljske sudove.

Sabor je donio Zakon o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina. Tim provedbenim zakonom ispunjava se posljednja obveza iz Konvencije o zabrani mina, koju je Hrvatska potpisala 1998., a kojom država potpisnica preuzima obvezu poduzeti sve zakonske i upravne mjere, uključujući i kaznene sankcije, za neovlaštenu uporabu, skladištenje i proizvodnju mina.

Sabor je potvrdio Budimpeštansku konvenciju o prijevozu roba unutarnjim vodama koja bi, tvrdi Vlada, trebala omogućiti gospodarski oporavak područja uz rijeke u pogledu održavanja i obilježavanja plovnih putova, ulaganja u riječne luke.

Ratificirani su i ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Čileom i Iranom, kao i tri europska ugovora o sprječavanju programa emitiranog iz postaja izvan državnog područja, o razmjenama programa putem televizijskih filmova te o zaštiti televizijskih programa.

Sabor je ratificirao i Konvenciju o zaštiti podvodne i kulturne baštine te Sporazum između hrvatske i poljske Vlade o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, a potvrđen je i Sporazum o povlasticama i imunitetima Međunarodnog kaznenog suda.

Sabor je većinom glasova donio i Zakon o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave, a u prvom je čitanju podržao prijedlog zakona o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙