FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: MOBILCOM AUSTRIA I DALJE ŽELI KUPITI ERONET

SARAJEVO,21. rujna(Hina) - Mobilcom Austria (MKA) i dalje jezainteresiran za kupnju većinskog udjela u mostarskom Eronetu kako bina taj način ušao na tržište mobilnih komunikacija u Bosni iHercegovini, potvrdio je u utorak u Sarajevu Boris Nemšić, predsjednikUprave MKA.
SARAJEVO,21. rujna(Hina) - Mobilcom Austria (MKA) i dalje je zainteresiran za kupnju većinskog udjela u mostarskom Eronetu kako bi na taj način ušao na tržište mobilnih komunikacija u Bosni i Hercegovini, potvrdio je u utorak u Sarajevu Boris Nemšić, predsjednik Uprave MKA.

Na konferenciji za novinstvo što ju je održao zajedno s Erichom Gnadom, predsjednikom Uprave Mobilcom Internationala u čijem sastavu posluje MKA, Nemšić je potvrdio kako još uvijek vrijedi ponuda što ju je njegova tvrtka većinskim vlasnicima Eroneta iznijela u lipnju, prije službene dodjele treće GSM licence u BiH poduzeću HT Mostar.

Mobilcom Austrija tada je ponudio otkup 50,5 posto vlasničkog udjela u Eronetu što ga zajedno posjeduju Hercegovina osiguranje iz Mostara, Aplina komerc iz Širokog Brijega te općina Grude ponudivši za to 24,2 milijuna eura.

"Mobilcom Austria također je zainteresiran za kupnju preostalih 49 posto udjela u Eronetu koji su trenutačno u vlasništvu Hrvatskog telekoma Zagreb", kazao je Nemšić.

U austrijskoj tvrtki koja u Hrvatskoj uspješno posluje od 1999. godine drže kako je ukupna vrijednost trećeg mobilnog operatora u BiH između 100 i 150 milijuna eura, uključujući tu i 70 milijuna eura koje državi valja platiti za dodjelu licence.

Strategija mogućeg poslovanja u BiH u MKA temelje na prosudbi kako HT Mostar sam neće biti u stanju osigurati nužna ulaganja potrebna za uspostavu i razvitak mreže koju sada ima Eronet.

Nemšić tvrdi kako se to neće dogoditi niti uz pomoć HT Zagreb odnosno Deutsche Telecoma.

"Oni su i u potekle četiri godine imali priliku ulagati u mobilnu telefoniju u BiH preko Eroneta pa nisu ništa učinili", kazao je Nemšić.

Uprava HT Zagreb ranije je ponudila Vladi Federacije BiH prijenos svog vlasničkog udjela u Eronetu na HT Mostar, o čemu su nedavno u Sarajevu tajno s domaćim vlastima pregovarali Ivica Mudrinić i Klaus Kinkel.

Nemšić je kazao kako mu je poznato da su ti razgovori vođeni, no to ne utječe na nakanu uprave MKA da pozove HT Mostar da se kao vlasnik treće GSM licence pridruži Eronetu s određenim udjelom u toj tvrtki, čime bi se osigurao stabilan tržišni nastup i razvitak mobilne telefonije na tržištu BiH.

Mobilcom Austria u tom bi slučaju odmah državi platila prvih deset milijuna eura za dodjelu treće GSM licence, a zatim bi slijedila ulaganja u razvitak infrastrukture.

Procjena je MKA da bi tržišni udio u mobilnoj telefoniji BiH koji sada ima Eronet i koji iznosi 14 posto mogao bez poteškoća narasti do 25 posto.

U suradnji s Vodafonom kao strategijskim partnerom MKA je odmah spreman uvesti najmoderniju tehnologiju u mobilnoj telefoniji u čemu BiH značajno zaostaje za svijetom.

Postojeći operatori u BiH svojim korisnicima ni do danas nisu ponudili GPRS ili MMS usluge, posebno im naplaćuju ispis telefonskih razgovora, a sve cijene drže na nedopustivo visokoj razini.

Mobilne telefone u BiH posjeduje oko 24 posto njezinih stanovnika, dok je europski prosjek 50 do 60 posto.

Podizanje kvalitete usluga, kaže Nemšić, istodobno će povećati vrijednost ostala dva operatora a korist će imati i korisnici i država.

"Naš prijedlog je jasan i svodi se na mogućnost Vlade Federacije BiH da izabere između prijenosa dionica i živog novca koji mi nudimo", izjavio je Nemšić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙