FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena "Historijska čitanka 2" Miljenka Jergovića

ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - "Historijska čitanka 2" književnikaMiljenka Jergovića u nakladi izdavača ZORO, Zagreb - Sarajevo,predstavljena je večeras u zagrebačkoj multimedijalnoj knjižari"Megastore".
ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - "Historijska čitanka 2" književnika Miljenka Jergovića u nakladi izdavača ZORO, Zagreb - Sarajevo, predstavljena je večeras u zagrebačkoj multimedijalnoj knjižari "Megastore".

U knjizi je objavljeno 70-tak priča što ih je Jergović objavljivao na stranicama sarajevskog magazina Dani.

Prva "Historijska čitanka" objavljena je 2000. godine, istaknuo je autor u predgovoru nove knjige, napominjući da je u tim pričama odnosno kolumnama, bilježio činjenice vlastitoga sjećanja te predmete, situacije i događaje koji su pratili svakodnevicu posljednja dva desetljeća Jugoslavije i socijalizma.

Te priče, naglašava Jergović, nastale su u njegovom užem zavičaju, u središtu Sarajeva, i vrlo brzo se proširile diljem BiH, a zahvaljujući Internetskim stranicama sarajevskih Dana, njegove tekstove čitali su i brojni emigranti iz BiH diljem svijeta.

Govoreći večeras o konceptu dviju njegovih "historijskih čitanki", Jergović je napomenuo da je kroz ove priče pokušao pokazati jedno razdoblje vlastitog života te drugih ljudi, koji su kao i on, bili okruženi istim događajima, odnosno stvarnošću koju danas čuvaju kroz uspomene i sjećanja.

Književni kritičar Davor Šišović Jergovićeve tekstove ocijenio je vrlo vrijednima, rekavši kako se "u njima prepoznaje dječje čuđenje i radoznalost o svakodnevici, o najbližim ljudima, uspomenama, mjestima i pojavama, od kojih nas dijeli odprilike 20- tak godina".

"Autor ne samo da u ovim knjigama čuva uspomene na sredinu iz koje je krenuo, nego je to i neka vrsta prkosa odnosno otpora", ocijenio je Šišovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙