FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JEDRENJE: SVE SPREMNO ZA SVJETSKO PRVENSTVO NA CRESU

ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska je dobila posebno priznanjejedriličarskog svijeta domaćinstvom IMS Svjetskog prvenstva za krstašeod 11. do 18. rujna na Cresu i sada je na nama da to priznanjeopravdamo, kazao je na konferenciji za tisak u Zagrebu predsjednikHrvatskog jedriličarskog saveza (HJS) i dopredsjednik Hrvatskogolimpijskog odbora (HOO) Goranko Fižulić.
ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska je dobila posebno priznanje jedriličarskog svijeta domaćinstvom IMS Svjetskog prvenstva za krstaše od 11. do 18. rujna na Cresu i sada je na nama da to priznanje opravdamo, kazao je na konferenciji za tisak u Zagrebu predsjednik Hrvatskog jedriličarskog saveza (HJS) i dopredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Goranko Fižulić.

Organizator prvenstva, Riječki jedriličarski klub (SCOR), najaktivniji je hrvatski klub po organizaciji IMS regata, a važnost ovog Svjetskog prvenstva nesaglediva je za hrvatsko jedrenje, kazao je Fižulić. Od SP-a krstaša, posebno medijskim praćenjem, profitirat će i olimpijske klase u Hrvatskoj, kazao je Fižulić, osvrnuvši se na izvrsne rezultate hrvatskih jedriličara na Olimpijskim igrama u Ateni. Hrvatsko jedrenje će za četiri godine na Igrama u Pekingu biti spremno i za prvo odličje u povijesti, a kako je jedrenje najtrofejniji hrvatski sport u juniorskim kategorijama, u Pekingu bi mogli imati predstavnike u gotovo svim klasama, zaključio je Fižulić.

Predstavnici Riječkog jedriličarskog kluba (SCOR-a) Neven Baran i Zoran Grubiša uvjereni su da će Cres biti odličan domaćin, kao što je to bio lani prilikom Europskog IMS prvenstva, te ove godine kada se u creskom akvatoriju održalo Mediteransko IMS prvenstvo. U Cres dolazi 27 jedrilica iz šest država, što smatramo velikim uspjehom, budući da je prije dvije godine na SP-u u Španjolskoj bilo 17 brodova, od čega čak 15 španjolskih, a lani je prvenstvo u Italiji otkazano zbog nedostatka prijava, kazao je Grubiša. Uz 15 vrlo jakih talijanskih posada, četiri austrijske, te po jednu rusku, slovačku i švedsku posadu, u Cres dolazi i pet hrvatskih predstavnika, među kojima će najviše šanse za visok plasman imati Darko Hajdinjak na krstašu Karuba. Hajdinjak je na Mediteranskom prvenstvu bio drugi, dok je na lanjskom EP-u zauzeo osmo mjesto, te sada očekuje nastavak dobrih rezultata, iako naglašava da će biti jako teško jer se po pravilima IMS-a ne odbacuje najslabije jedrenje.

Sedam je jedrenja i nitko nema pravo na pogrešku, a posebno će biti zanimljiva navigacijski plov Cres - Male Srakane - Rovinj - Cres ukupne dužine od 120 nautičkih milja, po čemu je najduža navigacijska regata na Jadranu, kazao je Hajdinjak. U zadnji trenutak je nastup otkazala jedrilica Croatel One kormilara Ivana Kureta, koji je također bio među favoritima, pa će se tako Hajdinjak sam boriti za odličja sa vrhunskim talijanskim brodovima.

Pokrovitelj SP-a u Cresu je predsjednik RH Stjepan Mesić, a glavni sponzor natjecanja tvrtka VIP osigurala je vrhunski press-centar i multimedijalne prezentacije za novinare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙