FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GOSPODARSKI RAST EUROZONE 0,5 POSTO

BRUXELLES, 7. rujna 2004. (Hina/AP) - Gospodarstvo eurozone u drugomovogodišnjem tromjesečju poraslo je za 0,5 posto, neznatno niže nego uprva tri mjeseca 2004, početne su procjene europske statističkeagencije, Eurostata.
BRUXELLES, 7. rujna 2004. (Hina/AP) - Gospodarstvo eurozone u drugom ovogodišnjem tromjesečju poraslo je za 0,5 posto, neznatno niže nego u prva tri mjeseca 2004, početne su procjene europske statističke agencije, Eurostata.

Iako je ta stopa rasta u skladu s očekivanjima analitičara, ona pokazuje da je slabašan oporavak osobne potrošnje koji je započeo u prvom tromjesečju izgubio na zamahu između travnja i kraja lipnja. U prvom tromjesečju rast gospodarskih aktivnosti iznosio je 0,6 posto.

Izvoz, koji je u drugom tromjesečju uvećan 3,7 posto u odnosu na prvo, nastavio je poticati gospodarski rast. Potrošnja kućanstava ojačala je za svega 0,3 posto, upola manje nego u prvom tromjesečju.

To ukazuje da nema prevelike potrebe za povećanjem kamatnih stopa u eurozoni, budući domaća potražnja očito ne potiče inflatorne pritiske.

No, ukupni pokazatelj uvelike zamagljuje velike disparitete među zemljama eurozone. Nedavni nacionalni statistički podaci pokazuju da je osobna potrošnja u Francuskoj mnogo snažnija nego u susjednoj Njemačkoj.

Europska komisija danas je objavila da očekuje rast gospodarstva eurozone u trećem i četvrtom tromjesečju po stopi od 0,3 do 0,7 posto, ne promijenivši tako svoje procjene iz prošloga mjeseca.

No, sa sve više dokaza da i u drugim dijelovima svijeta usporava gospodarski rast, ne čini se vjerojatnim da će rast u eurozoni dosegnuti gornji dio raspona bez značajnijeg rasta domaće potražnje.

U SAD-u u drugom ovogodišnjem tromjesečju stopa rasta BDP-a iznosila je 0,7 posto, nakon 1,1-postotnog rasta u prvom tromjesečju. U Japanu BDP je istodobno uvećan 0,4 posto, nakon 1,6 posto u prvom tromjesečju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙