FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UPOZORENJA O DOBITI SNIZILA AMERIČKE BURZOVNE INDEKSE

NEW YORK, 9. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Nakon što je nekolikokompanija objavilo upozorenje o dobiti, cijene dionica na američkimburzama u srijedu su se spustile, unatoč dobrim ocjenama gospodarskihizgleda SAD-a, koje je u Kongresu iznio predsjednik američke središnjebanke Alan Greenspan.
NEW YORK, 9. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Nakon što je nekoliko kompanija objavilo upozorenje o dobiti, cijene dionica na američkim burzama u srijedu su se spustile, unatoč dobrim ocjenama gospodarskih izgleda SAD-a, koje je u Kongresu iznio predsjednik američke središnje banke Alan Greenspan.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,3 posto, na 10.313 bodova. Tehnološki Nasdaq izgubio je 0,4 posto na vrijednosti, te iznosi 1.850 bodova.

Dionice Coca-Cole pritiskale su vrijednost Dow Jones indeksa, nakon što je ta najveća svjetska punionica bezalkoholnih pića snizila svoje procjene zarade za ovu godinu. Njezine dionice potonule su gotovo pet posto.

Potonule su i dionice kozmetičke kompanije Avon, za 6,1 posto, jer očekuje da će joj dobit u ovom tromjesečju biti i do 10 posto niža. Brokeri su, pak, snizili investicijski rejting dionicama Motorole, navodeći kao razlog sve veću slabost na tržištu bežičnih telefona, što je bilo razlogom spuštanja cijena njegovih dionica za gotovo četiri posto.

Osim lošijih procjena ovogodišnjih dobiti, ulagači su bili usredotočeni i na govor Greenspana pred kongresnim Odborom za proračun, u kojem je ocijenio da se američko gospodarstvo izvuklo iz nedavno zabilježenog usporavanja aktivnosti, te da ponovno dobiva na snazi.

Istodobno, Fed-ova 'bež knjiga' pokazala je da je gospodarstvo u mnogim dijelovima SAD-a raslo po sporijoj stopi krajem srpnja, te da je osobna potrošnja u kolovozu oslabila.

Stoga trgovci dionicama smatraju da je vrlo vjerojatno da će Fed-ovo Vijeće za operacije na otvorenom tržištu već na ovomjesečnom sastanku podići kamatne stope, no da je učestalost daljnjeg podizanja kamatnih stopa manje izvjesna.

"Ulagači se još nisu vratili na tržište s punom pozornošću", ocjenjuje strateg J. P. Morgan Private Banka, Jack Caffrey. Na Wall Streetu je posljednjih nekoliko tjedana bilo vrlo mirno, jer su ulagači na godišnjim odmorima. "Mislim da se ulagači sve više pitaju kakva će biti nova sezona korporativnih izvješća", rekao je.

Cijene europskih dionica jučer su bile neznatno niže, zbog mješovitih reakcija na ocjene Greenspana o američkom gospodarstvu, te razočaranja procjenama poslovanja francuske hotelske skupine Accor. Londonski Ftse indeks spustio se 0,16 posto, na 4.558 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,13 posto, na 3.884 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙