FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić otvorio deseti tjedan hrvatskih manjina

ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) -Jubilarni, Deseti tjedan hrvatskihmanjina svečano je otvoren večeras u Zagrebu koncertom ansambla Lado inastupom predstavnika autohtonih hrvatskih manjina iz susjednihzemalja.
ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) -Jubilarni, Deseti tjedan hrvatskih manjina svečano je otvoren večeras u Zagrebu koncertom ansambla Lado i nastupom predstavnika autohtonih hrvatskih manjina iz susjednih zemalja.

Tjedan koji organizira Hrvatska matica iseljenika, otvorio je predsjednik Republike Stjepan Mesić, pod čijim se pokroviteljstvom održava.

Mesić je čestitao predstavnicima manjina na stoljetnom naporu na očuvanju hrvatskog jezika i kulture koji ima veliki značaj za narodni korpus u cjelosti.

Europska povijest puna je primjera tragične zloupotrebe manjina, ali vi ste bili lojalni zemljama u kojima živite, na čemu vam zahvaljujem, kazao je Mesić.

Rekao je da će sudbina manjina ovisiti o lokalnim izborima u susjednim zemljama, te da će Hrvatska stajati iz svojih manjina.

Europa se gradi na novim temeljima i u njoj nitko neće biti većina, što je ispunjenje snova vaših predaka o zajedničkom životu, kazao je hrvatski predsjednik.

U takvoj Europi, istaknuo je, vi prvi put postajete pravi mostovi suradnje.

Priredbi je bila nazočna i ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, niz drugih visokih dužnosnika i diplomatskih predstavnika zemalja iz kojih su pristigli sudionici Tjedna.

Do 25. rujna autohtoni Hrvati iz desetak europskih zemalja predstavit će svoju kulturu, probleme i perspektive.

Organizator ističe činjenicu da će se ove godine prvi put na tjednu naći Hrvati iz Slovenije i Makedonije, koji, kako je navedeno, imaju brojne statusne probleme, te će se održati forum na kojemu će se ispitati mogućnost zajedničke akcije manjinskih Hrvata u okviru Europske unije.

Predviđene su dvije izložbe - "Hrvatsko plemstvo u Slovačkoj" autora Jana Botika i izložbu fotografija "Karaševski Hrvati" Dražena Vukov-Colića.

Predstavit će se HKUD "Ljutovo" iz istoimenog sela pokraj Subotice, folklorni ansambl "Štokavci" iz Čajte u Gradišću, informativno i nakladničko poduzeće hrvatske manjine "Croatica" iz Mađarske, te će biti priređena tribina o istraživaču manjina Stjepanu Krpanu.

Procjenjuje se da oko 300 tisuća Hrvata, čiji su se preci davno iselili iz zavičaja zbog dugotrajnih ratova, živi danas u desetak europskih zemalja - Austriji, Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji te Srbiji i Crnoj Gori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙