FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DESECI TISUĆA MOSKOVLJANA PROSVJEDUJE PROTIV TERORIZMA

MOSKVA, 7. rujna 2004. (Hina/AFP) - Na velikom skupu u Moskvi održanomu utorak u spomen na 335 žrtava talačke krize u Beslanu prevladavao jeslogan "Pobijedit ćemo!", dok su osjećaji bili potisnuti u drugi plan,ocjenjuje agencija France presse.
MOSKVA, 7. rujna 2004. (Hina/AFP) - Na velikom skupu u Moskvi održanom u utorak u spomen na 335 žrtava talačke krize u Beslanu prevladavao je slogan "Pobijedit ćemo!", dok su osjećaji bili potisnuti u drugi plan, ocjenjuje agencija France presse.

"Pobijedit ćemo!", izvikivali su govornici stisnutih šaka, po završetku svog govora. "Svi smo pogođeni, pobijedit ćemo", pisalo je na naljepnicama u bojama ruske zastave, koje su na prsima nosili sudionici prosvjeda.

Njih je, prema organizatorima, na skupu pod geslom "Rusija protiv terora" bilo sto tisuća, što je podatak koji je bilo nemoguće provjeriti iz neovisnih izvora.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo: "Rusija neće dopustiti da je bace na koljena. Pobjeda će biti naša".

"Nadala sam se da će skup biti dirljiviji", žali se otvoreno Valentina, inženjerka kojoj je 55 godina, naglašavajući da su "govornici rabili političke fraze, a više je osjećaja bilo među mnoštvom nego na pozornici".

Ustvari, prosvjed koji su pratile jake mjere sigurnosti, tekao je prema uobičajenom scenariju koji se nije bitno razlikovao od glasovite tradicije narodnih skupova u Sovjetskom Savezu. Okupljeni prosvjednici gotovo su sat vremena u tišini slušali više-manje uvjerljive govornike koji su se redali na govornici, a zatim su se isto tako tiho razišli.

Osim gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova, skupu nije nazočio nijedan dužnosnik na državnoj razini.

"Putin se nije usudio doći", kaže Jurij, zaposlen u stranoj tvrtki, "i u Beslanu se nakratko pojavio, usred noći, a danas nije ovdje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙